Examenul de Evaluare Naţională a debutat, luni, fără incidente în toate cele 125 de centre amenajate în Bihor, pentru cei 5.303 candidaţi înscrişi.

Potrivit inspectorului şcolar general, Virgil Blage, elevii şi părinţii au înţeles necesitatea măsurilor de protecţie anti-Covid, astfel că nu au fost probleme privind respectarea lor. „Totul a decurs bine. Sunt pe teren, am fost deja la mai multe şcoli din Oradea, totul este în regulă. Nu avem părinţi adunaţi în faţa şcolilor, nu avem niciun fel de incidente raportate”, a declarat Virgil Blage, luni, pentru BIHOREANUL.

Toţi elevii au intrat în centrele de examen doar după ce li s-a măsurat temperatura şi s-a dovedit că au cel mult 37,3 grade Celsius. De asemenea, fiecare şcoală a pus la dispoziţia elevilor dezinfectanţi şi măşti.

Candidaţii nu au ripostat. La Şcoala Gimnazială Dacia, de exemplu, elevii au respectat distanţa minimă de doi metri şi în faţa unităţii de învăţământ, iar fiecare indicaţie primită de la cadrele medicale sau de la profesori a fost respectată.

În sălile de clase, elevii stau tot la depărtare unii de alţii, băncile fiind la minimum 2 metri distanţă.

Blage a mai precizat că şase elevi din Bihor nu au putut merge la Evaluarea Naţională, pentru că sunt în izolare la domiciliu. Ei au intrat în contact cu persoane infectate cu Covid-19, au fost identificaţi în urma anchetelor epidemiologice făcute de DSP Bihor şi sunt obligaţi să stea acasă. „Duminică după-masă, DSP Bihor ne-a transmis datele actualizate şi ne-a informat că avem şase elevi în izolare, care nu pot ieşi din case”, a declarat Blage. Aceştia vor putea susţine examenul în sesiunea specială, care va debuta pe 29 iunie.

Pe de altă parte, a mai spus Blage, în izolare mai sunt un profesor, două învăţătoare şi un asistent medical care ar fi trebuit să asigure triajul în unităţile de învăţământ. Nici unul dintre aceştia nu a intrat în contact cu elevii.