A început cea de-a 26-a ediţie a festivalului Festum Varadinum, care cuprinde peste 150 de evenimente, de la spectacole de teatru la proiecţii de filme,, expoziţii şi concerte. Evenimentele sunt destinate tuturor categoriilor de vârstă şi sunt organizate de 70 de organizaţii nonguvernamentale şi instituţii publice precum Teatrul Szigligeti, Revista Culturală Várad, Muzeul Ţării Crişurilor, Casa Darvas–La Roche sau Filarmonica de Stat.

Weekend în şanţul Cetăţii

Festivalul a debutat vineri cu o serie de concerte de muzică uşoară în cafenele din oraş. Sâmbătă s-a deschis cea de-a şasea ediţie a Festivalului European de Fotografie, organizat de către Asociaţia Euro Foto Art, iar de la ora 12 Muzeul Memorial Ady Endre a găzduit vernisajul expoziţiei dedicate memoriei lui Ferenc Puskás, fotbalistul maghiar de renume mondial, evenimentul fiind urmat de un meci de fotbal la care au participat echipele Episcopiei Catolice, Reformate, Teatrului Szigligeti, profesorilor din Bihor, respectiv a UDMR-ului. 

Duminică, tradiţionala sărbătoare de vară a orădenilor, Majalis, revine în Şanţul Cetăţii cu un program dedicat petrecăreţilor: de la ora 10 se dă startul concursurilor de gătit gulas, "asezonate" cu momente artistice susţinute de şcoli orădene. După-masa vor urca pe scenă dansatorii de la Unique Dance Studio, respectiv Tini Dance Center, urmaţi de cei mai în vogă artişti din Ungaria: Soulwave, Wellhello şi legendarul Szikora Róbert.

Un alt eveniment dedicat iubitorilor de muzică uşoară va avea loc în data de 13 mai, când de la ora 17 pe scena amenajată în faţa Teatrului vor urca cele mai îndrăgite trupe pop din anii `90: Hip Hop Boyz, V-tech, respectiv Kozsó. Invitaţii principali ai evenimentului vor fi trupa de muzică alternativă Magashegyi Underground, respectiv trupa Beatrice.

În focus: aniversări ale cultelor religioase

Programul oficial al ediţiei din anul acesta este dedicat atât aniversării a 825 de ani de la canonizarea Regelui Ladislau I, considerat întemeietorul oraşului, cât şi aniversării a 500 de ani de la Reforma religioasă protestantă.

Astfel, pe 14 mai va avea loc tradiţionala slujbă festivă şi procesiunea dedicată Sfântului Ladislau, care va porni de la Bazilica Romano Catolică spre Biserica Romano Catolică din Cetate.

Pe 20 mai va avea loc Festivalul Protestantismului Orădean, slujbele religioase şi programele culturale din cadrul acestei sărbători urmând să aibă loc tot în Cetate. Vor avea loc concursuri pentru liceeni, conferinţe, expoziţii şi prezentări ştiinţifice, toate dedicate memoriei întemeietorului oraşului.

Regal teatral

Teatrul Szigligeti îşi aşteaptă spectatorii cu o serie de spectacole susţinute de către trupe consacrate din ţară şi din Ungaria. Evenimentele teatrale din cadrul Festum Varadinum se deschid în data de 14 mai, de la ora 19, cu un spectacol de teatru-dans inspirat din opera lui Verdi, Traviata. La conceperea producţiei au colaborat doi coregrafi importanţi, Tamás Topolánszky, respectiv Fodor Zoltán, creându-se un spectacol nonverbal plin de emoţii.

De asemenea, Trupa Harag a Teatrului de Nord Satu Mare revine în Oradea cu o comedie shakespeariană regizată de regizorul, premiat UNITER, László Bocsárdi: "Comedia ororilor" se va juca în datele de 18 şi 19 mai, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului, spectacolul beneficiind de supratitrare în limba română.

În cadrul programelor teatrale, vor mai urca pe scenă artiştii Teatrului Jókai din Békéscsaba, Teatrului Csokonai din Debreţin, respectiv Teatrului Gárdonyi Géza din Eger. 

Se deschide Muzeul!

Organizatorii mai anunţă şi o serie de expoziţii: pe 7 mai, de la ora 17 în Sinagoga Neologă va avea loc deschiderea expoziţiei fotografice dedicate memoriei evreilor din România, pe 8 mai, tot de la ora 17, Cetatea va găzdui expoziţia de picturi a Galeriei de Primăvară din Debreţin, iar o zi mai târziu, tot în Cetate şi tot de la ora 17, se va deschide expoziţia lui Vilmos Bölöni, artist plastic din Oradea.

Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi să participe la concertul Cvartetului Varadinum de muzică romantică, acesta fiind programat în data de 9 mai, de la ora 19, în Biserica Romano Catolică Olosig. Filarmonica de Stat Oradea participă cu trei concerte deosebite: joi şi vineri, 11 respectiv 12 mai, de la ora 19, au loc concertele inspirate din filmele de muzică, urmând ca în data de 18 mai să fie programat concertul simfonic condus de dirijorul moldovean Mihai Agafiţă.

În data de 18 mai, organizatorii Festum Varadinum spun că va avea loc deschiderea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, ocazie cu care fostul sediu al Garnizoanei va găzdui două expoziţii de artă vizuală temporare importante, una provenind din colecţia muzeului din Chişinău, cealaltă făcând parte din colecţia Muzeului Déry din Debreţin. Festivitatea va începe de la ora 17.

Zilele Filmului Maghiar

Tot în cadrul festivalului, amatorii de lungmetraje vor avea ocazia să vizioneze o selecţie a celor mai bune filme produse în ultimul deceniu în Ungaria, supratitrate în limba română.

Proiecţiile vor avea loc în Cinema Palace din Lotus Center, unde vor putea fi urmărite filmele: Intim – 8 mai, ora 17; Tragedia omului – 9 mai, ora 17; Blestemul mumiei – 11 mai, ora 17; Poligamy – 12 mai, ora 17; Antigone – 15 mai, ora 17; Ungaria sălbatică – 16 mai, ora 17; Copii neliniştiţi – 19 mai, ora 17. Intrarea se face pe baza unor invitaţii, care se găsesc în sediul UDMR de pe strada Independenţei.

Programul detaliat al întregului festival se regăseşte şi pe pagina de Facebook a evenimentului: facebook.com/varadinum.