Cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei care a avut loc până acum în Oradea, IQ Digital Summit Oradea, se desfășoară joi, la Teatrul Regina Maria, reunind până în 1.000 de pasionați din domeniul IT și nu numai, dar și invitați de renume mondial, specialiști titrați în domeniul Inteligenței Artificiale. În debutul evenimentului, promotorul Iq Digital, Dragoș Stanca, care a fost și primul editor coordonator al BIHOREANULUI, a exemplificat cum a schimbat tehnologia lumea de azi folosindu-se chiar de un articol scris de ziar în urmă cu mai bine de 20 ani.

Evenimentul a început la 9.45, cu o punere în temă făcută de experți din partea organizatorilor, Upgrade100.

Inițiatorul IQ Digital, Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și primul editor coordonator al săptămânalului BIHOREANUL, a vorbit apoi despre de ce e important să înțelegem din timp transformările majore provocate de tehnologie şi cum putem profita de perioadele complicate.

IQ Digital Summit

„Viitorul e deja aici, doar că nu este distribuit în mod egal”, a spus el, exemplificând cu câteva dintre cele mai importante știri din acest an, care ilustrează cum a evoluat tehnologia. „Toyota, de exemplu, începe să experimenteze baterii care se încarcă în doar 10 minute”.

„Ce se întâmplă acum într-un an se întâmpla, în decada anterioară, în 3”, a spus el, mergând în trecut și punctând rapiditatea cu care se mișcă tehnologia. Între altele, a spus și că în urmă cu un an, când a început turneul IQ digital prin țară, „nici nu se punea problema de inteligența artificială”.

Dragoș a vorbit despre evoluție și ilustrând cu un articol publicat de BIHOREANUL în 2003, în perioada în care era editor coordonator al ziarului, lansat în anul 2000 în Oradea.

„Casele se vor alimenta prin energia solară și vom vinde surplusul”, „Alimentele vor avea coduri de bare și vor indica numărul de calorii”, „Comunicarea prin obiecte și imagini 3D va fi standard” - asta nu încă, dar vom vedea - „60% dintre oameni vor mânca numai la recomandarea computerului”, „Cancerul și infarctul vor fi eliminate prin vaccinare”, au fost câteva dintre exemplele pe care le-a dat Dragoș Stanca, citând din articolul publicat integral în PDF-ul de mai jos.

IQ Digital Summit

„De acum 20 de ani, meseria mea (de jurnalist - n.r.) a fost complet distrusă și zona informațională a devenit un haos monetizabil doar cantitativ odată cu algoritmizarea consumului de conținut”, a spus el, arătând că în timp, rețelele de socializare și schimbările din tehnologie au dus la încurajarea conținutului doar din punct de vedere cantitativ, și nu calitativ. A fost însă prolific pentru alte domenii, cum ar fi e-commerce, care a „explodat” în această perioadă.

Dragoș a anunțat că în cadrul evenimentului de joi, de la Teatrul Regina Maria, se va vorbi, „în sistm hibrid”, despre provocările tehnologiei și a subliniat că menirea IQ Digital Summit Oradea nu este doar să laude tehnologia. „Suntem aici să analizăm critic ce se întâmplă”, a spus el.

IQ Digital Summit

Articolul publicat de BIHOREANUL în 2003:


IQ Digital Summit Oradea continuă marți cu o multitudine de momente interesante.

Primul speaker programat să urce pe scenă a fost, de la ora 10.15, Riaz SHAH (foto jos), profesor de inovație și leadership, la Hult International Business School of London.

Acesta va fi urmat, de la ora 11.15, de o dezbatere „Oradea. What’s different”, despre cum se remarcă Oradea pe “harta” companiilor tech din România, moderată de David ACHIM, Director Executiv al Make <IT> in Oradea, avându-i ca oaspeți pe antreprenorii orădeni Gabriel CIORDAŞ (fondator Creatopy, Flipsnack, SVGator, Snacktools, Rewine), Alin MERCHEŞ (cofondator și CEO Mobiversal), Cătălin RUS (COO and Co-Founder, Prime Dash).

IQ Digital Summit

De la ora 12.15, orădeanul George Haber, considerat „părintele DVD-ului” și unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Silicon Valley, va dezbate, împreună cu Dragoș Stanca direcția în care ne îndreptăm odată cu explozia inteligenței artificiale. Între altele, Haber va vorbi și despre unul dintre cele mai noi proiecte pe care le desfășoară cu ajutorul Inteligenței Artificiale, în domeniul medical.

De la ora 13, Thomas KOLARIK , VP IT & OPERATIONS al BCR, va vorbi despre impactul inovației tehnologice asupra sistemului bancar și despre cum democratizarea Inteligenței Artificiale în acest domeniu îmbunătățește soluțiile centrate pe client.

De la ora 13.20 vor avea loc Dezbaterile „DIGITALINATION”, care le vor oferi celor prezenți un studiu de caz de bună practică, al Estoniei, într-o discuție cu Rannar PARK, Head of Business Engagement, e-Estonia, și jurnalistul Radu HÂNGĂNUȚ, de la EURONEWS România.

Un punct aparte în această secțiune va fi, în partea a doua, tema dezvoltării comunităților locale prin digitalizare. Între altele, vor fi dezbătute particularitățile dezvoltării digitale a Oradiei și a regiunii de Nord-Vest, cu reprezentanți ai mediului antreprenorial, din administrația publică locală și mediul academic.

Moderatorul Radu PUCHIU, Technology & Society Program Director la Institutul Aspen România, va purta o discuție pe această temă cu invitații Mihai MATEI , CEO Essensys, Vicepreședinte Confederația Concordia, ex. Vicepreședinte ANIS, Mihai JURCA , City Manager Municipiul Oradea și Cătălin LUPOAIE, B2B Marketing Manager, BCR.

O altă dezbatere, „HI-TECH “MADE IN TRANSYLVANIA”, va avea loc la ora 15, concentrată în jurul potențialului regiunii Transilvania în domeniul tech și modalitățile de a stimula dezvoltarea ecosistemului local și regional. „Discuția va aduce în prim-plan provocările și oportunitățile întâmpinate de companiile tech din Oradea și din Transilvania – cu accent pe rolul clusterelor și al colaborării între companii, administrație și mediul academic în creșterea competitivității la nivel european și global”, au precizat organizatorii.

Evenimentul va fi moderat de Bianca MUNTEAN , Co-Founder The European Digital Innovation Hub in Transilvania, Co-Founder & CEO Transilvania IT Cluster, avându-i ca invitați pe Mirela MĂRCUȚ, Policy Expert / Business Development Expert, Transilvania IT Cluster, Andrei SAVIN, CEO, Brinel / iQanto, Răzvan PĂTCAȘ, Director Parcul Științific și Tehnologic Oradea, Marcel ANGHEL, Fondator Qubiz, și Daniela E. POPESCU, Serviciul Management Integrat IT, Universitatea din Oradea.

Unul dintre cele mai așteptate momente va fi, de la ora 15.30, cel oferit de Cassie KOZYRKOV, primul Chief Decision Scientist al Google și un consilier AI foarte căutat, LinkedIn Top Voice, care, de-a lungul anilor, a lucrat pentru branduri ca Lenovo sau Gucci, dar și pentru NASA.

De la ora 16:20, Ciprian ZAMFIRESCU, Head of Innovation & Business Development, Vodafone România, va vorbi despre cum contribuie o companie de tehnologie și telecom la accelerarea dezvoltării economice regionale, dar și de ce investește în proiecte spectaculoase, cu impact social pozitiv, chiar dacă acestea nu aduc profit comercial imediat.

Un alt moment aparte va fi de la ora 16.40, o discuție despre artă și tehnologie, mai exact despre impactul noilor tehnologii în industriile creative, marketing și conținut. Dragoș Stanca îl va avea ca invitat pe Marius MOGA, artist, compozitor, co-fondator Revocalize AI, iREAL, fondator DeMoga Music.

Special va fi și momentul micilor antreprenori tech din satele României, începând cu ora 17.20. Mai mulți mici antreprenori tech din mici comunități din Ardeal - sub îndrumarea Fundației PROGRESS, prin proiectul CODE Kids – își vor prezenta ideile și proiectele pe scena IQ DIGITAL Summit.

Moderatoarea va fi o adolescentă de doar 14 ani, Gabriela-Lelia BARBU, Wizards Code Club, Pietrari, avându-i ca invitați pe Brigitta Pál, Robocopiii, Mugeni (Harghita), Alexia-Roxana Mátyás, Code Evolution, Viișoara (Cluj), Mara Mestic, Fast Coders, Vișeu de Sus (Maramureș), Vlad Ștefan Sabadâș, Cyber Hackeri, Zalău (Sălaj), respectiv pe Camelia CRIȘAN, director executiv Fundația PROGRESS, şi Narcis LUNCEANU, manager proiect CODE Kids.

Concluzia zilei va fi pusă pe tapet începând cu ora 18, când realizatorii principalelor momente din summit vor analiza, alături de invitați, „«notițele profesioniste» luate de un grup de experți în sintetizarea grafică a ideilor valoroase expuse pe scenă pe parcursul zilei”, după care va fi liber la socializare.

Agenda IQ Digital Summit Oradea poate fi consultată integral aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!