La mai puţin de 48 de ore de la adoptarea rezoluţiei ONU, a început războiul în Libia. Ministrul francez al Apărării a anunţat că Franţa a fost prima ţară care a trimis avioane de recunoaştere în spaţiul libian, după ce în cursul dimineţii s-au înregistrat noi confruntări violente în oraşul Benghazi, controlat de rebeli. Avioanele franceze au distrus patru tancuri libiene la sud-vest de Benghazi, relatează Al Jazeera.

Potrivit AFP, în apropiere de Tripoli au fost văzute mingi de foc pe cer, dar este cunoscută originea acestor explozii.

SUA au lansat primele rachete în Libia. Se crede că una dintre ele a vizat sisteme de apărare antiaeriană din zona Tripoli. Locuitorii din Misrata susţin că trupele lui Gaddafi iau oraşul cu asalt. Barack Obama a confirmat că SUA au început "o acţiune militară limitată" în Libia, declarându-se "profund conştient" de riscurile pentru forţele americane.

Un comandant american a anunţat că în total 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia, operaţiunea coaliţiei fiind numită Odyssey Dawn.

Mobilizare în forţă

SUA au trei submarine în Mediterana. Oficiali americani au anuţat că SUA nu vor interveni aerian, ci vor lansa rachete Tomohawk de pe submarine.

Operaţiunile franceze se concentrează pe un perimetru de 100 - 150 de kilometri în jurul oraşului libian Benghazi. "O primă ţintă a fost distrusă", a declarat Laurent Teisseire, purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării.

Ministerul francez al Apărării a anunţat că 20 de avioane au intrat în misiune în Libia. Portavionul Charles de Gaulle, ancorat la Toulon, va porni duminică spre Libia. SUA trimit miercuri spre Libia portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere.

Avioane canadiene au plecat spre o bază militară din Italia şi sunt pregătite să ia parte la operaţiunea aeriană din Libia.

Regimul de la Tripoli a bătut în retragere după rezoluţia ONU şi a anunţat încetarea imediată a focului. Cu toate acestea, forţele guvernamentale au continuat ofensiva în oraşul Benghazi.

Atac etapizat

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriană în Libia, ceea ce presupune o acţiune militară pentru protejarea civililor. Rezoluţia lasă cale liberă aliaţilor pentru lovituri aeriene împotriva obiectivelor militare libiene.

Agenţia Reuters anunţa că un atac militar asupra Libiei este iminent şi se va desfăşura în trei etape. Iniţial, vor ataca, pe rând, Franţa, Marea Britanie şi Canada. Apoi, vor intra în luptă şi SUA. În ultima etapă intră în luptă ţările arabe. Gaddafi a avertizat că cei care ataca Libia vor regreta.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat că un submarin britanic a lansat rachete Tomahawk asupra unor ţinte ale apărării antiaeriene libiene.