Echipe formate dintr-un angajat al Primăriei, un poliţist local şi un medic veterinar au început, luni, să ia la pas străzile oraşului, în cadrul recensământului canin din Oradea. În prima etapă, medicii înregistrează câinii şi numele proprietarului, inserând totodată sub pielea câinilor un microcip.

Microciparea este gratuită şi are rolul de a da fiecărui câine un număr unic de identificare, astfel încât să poată fi găsit stăpânul oricărui câine abandonat pe străzi. "Introducem microcipul în zona stângă a gâtului. Acesta poate fi scanat cu un aparat anume conceput, aşa că vom avea o evidenţă a tuturor câinilor din oraş şi dacă se va găsi un câine pe stradă, după numărul de identificare, vom şti că stăpânul nu a avut grijă de el", a explicat medicul Dorel Petrehele, unul din veterinarii care au contract cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi cu Primăria Oradea pentru recensământul câinilor. În plus, microciparea câinilor îi va ajuta pe medicii veterinari să organizeze campanii de vaccinări anuale ale patrupedelor, căci vor şti exact care orădeni au câini.

Reacţia primilor stăpâni de câini cărora echipele Primăriei le-a cerut acordul pentru microcipare a fost una pozitivă. "Microciparea e ceva normal. Nu cred că păţeşte ceva câinele şi fiecare stăpân trebuie să aibă grijă de căţelul lui", a spus Maria Ferche, stăpâna unui căţeluş de 3 luni. Şi vecinii ei de pe strada Coriolan Hora, unde a acţionat luni o echipă de-a Primăriei, sunt de-acord cu ea, considerând că microciparea este chiar şi în beneficiul stăpânilor, căci, în cazul în care şi-ar pierde patrupedul, l-ar putea găsi mult mai uşor.

Când vine vorba despre sterilizare, însă, oamenii nu mai sunt pe aceeaşi lungime de undă cu Primăria. "O prostie. Nu mai ştiu cum să ia banii de pe noi", a precizat orădeanul Mihai Cicortaj, proprietar de câine, care preferă să plătească taxa anuală de 100 de lei decât să-şi sterilizeze căţelul.

Sterilizarea este etapa a doua a acţiunii municipalităţii, care va începe doar după ce se va încheia recenzarea câinilor. Orădenii care vor accepta să-şi sterilizeze câinii cu unul din cei doi medici concesionari ai Primăriei vor plăti doar jumătate din costul operaţiei, adică 100 de lei, restul fiind subvenţionat de municipalitate. Cei care vor prefera alt medic în afară de cei doi veterinari vor plăti în funcţie de tariful medicului ales, fără nicio subvenţie din partea Primăriei.

Zilnic, după ora 15, două echipe ale Primăriei străbat oraşul pentru microcipare, primele zone din care au început fiind Podgoria, respectiv Coriolan Hora. Orădenii care nu sunt găsiţi acasă vor primi o notificare prin care vor fi informaţi când vor putea să se prezinte singuri la corturile amplasate de Primărie în oraş, tot pentru recenzarea patrupedelor.

Cei care nu vor merge nici la corturi ca să-şi declare câinele, respectiv să-l microcipeze, pot fi amendaţi de Poliţia Locală cu sume între 400 şi 800 de lei.