Orădenii sunt aşteptaţi în acest weekend la Cetate, unde, vineri, la ora 14, s-a deschis prima ediţie a Salonului Vinurilor Millésime, care a adus la Oradea 26 de expozanţi, crame şi importatori, cu peste 200 de vinuri, din soiuri precum merlot, cabernet sauvignon, fetească neagră, cadarcă, sauvignon blanc, pinot noir, cele mai multe realizate din podgorii româneşti.

Salonul este organizat şi găzduit de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, condusă de cunoscutul enolog orădean Dorin Popa.

În corpul L al fortăreţei au fost amenajate standuri ale celor 22 de producători şi 4 importatori de vinuri. Aceştia au adus cu ei selecţii din vinuri albe, roze şi roşii, dintr-un soi sau cupaje din mai multe soiuri, ale căror poveşti le prezintă tuturor curioşilor. Vizitatorii descoperă şi cum trebuie băute vinurile prezentate în Salonul Millésime.

La eveniment sunt reprezentate toate regiunile viticole ale ţării, expozanţi fiind Casa de vinuri Cotnari, Crama Oprişor, Jidvei, Alira, Histria, Thesaurus, Fort Silvan, Balla Géza, Liliac, Crama Aramic, Lechburg, Jelna, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Bauer, Prince Ştirbey, Avincis, Davino, Licorna Winehouse, Viile Metamorfosis, Amfiteatrul Vitis, Gramma, Domeniul Vlădoi, A Wine, Premium Drinks, Wine Point şi Degustă Moldova.

La standul Cramei Vitis, orădenii descoperă vinuri care rezultă dintr-o podgorie destul de nouă şi mică, de 16 hectare, situată în Dealu Mare. Vinurile sunt din două game, Zaiafet, cu vinuri mai uşoare, fructate, respectiv Aristocrat, cu vinuri alese, uşor baricate, adică ţinute în butoaie.

La standul Cramei Oprişor, vizitatorii pot găsi vinuri albe din gama Caloian, precum şi vinul roşu Dragaica Roşie, un cupaj din cabernet sauvignon, merlot, pinot noir şi shiraz din Dealurile Munteniei şi Olteniei.

Cei care vizitează Salonului Vinurilor Millésime primesc câte o brăţară şi câte un carneţel cu detalii despre salon, respectiv cu o listă a tuturor vinurilor prezente, astfel încât să-şi poată nota impresii despre acestea.

Salonul este deschis vineri până la ora 20. Sâmbătă şi duminică, acesta va fi deschis între orele 12 şi 20. Pentru o zi, biletul costă 50 lei, iar pentru toate cele trei zile 125 lei.

Pe parcursul unei zile, cei care şi-au cumpărat bilete pot să revină de câte ori doresc. De asemenea, lângă salon a fost deschis un stand cu gustări al restaurantului MEATic.

Separat, într-un alt corp al Cetăţii, pentru cei pasionaţi, se organiează vineri, sâmbătă şi duminică masterclass-uri cu invitaţi de seamă din lumea vinurilor, preţul unui bilet de acces fiind între 50 şi 100 lei.