Oameni de afaceri din toată lumea au venit, miercuri, în Bihor, pentru a lua parte la tradiţionala Vânătoare de mistreți de la Balc, organizată de magnatul Ion Ţiriac pe domeniul pe care îl deţine la Balc.

Deşi vânătoarea era programată pentru acest weekend, se pare că Ţiriac şi-a chemat oaspeţii mai repede, pentru discreţie, un motiv fiind şi faptul că, începând de vineri, pe Aeroportul din Oradea vor fi operate primele curse Oradea - Iaşi.

Ca de obicei, în jurul evenimentului planează misterul. Potrivit Agerpres, prima zi a vânătorii ar fi ziua de joi. Sursa citată mai scrie că pe aeroportul din Oradea au sosit, miercuri seară, creatorul de modă italian Stefano Ricci, prinţul Dimitrie Sturdza, fiind aşteptaţi şi Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului auto omonim, Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler sau Frantz Rauch, cel mai mare producător de sucuri din Europa. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, domeniul se întinde pe 150 de hectare, fiind concedionat de Ion Ţiriac în anul 2002. Vânătoarea se organizează în trei goane, din care două în prima zi, iar a treia în ziua următoare, la final având loc fotografia de grup, cu trofeele.

Şi sătenii participă la eveniment, fiind tocmiţi cu ziua pentru a ajuta la goana vânatului. Se pare că ei vor primi câte 50 de lei pe zi, dar şi o cantitate de carne de mistreţ. 

Deşi din 2005 vânătoarea de la Balc avea loc totdeauna în luna ianuarie, de 3 ani omul de afaceri a devansat evenimentul.

Anul trecut, BIHOREANUL a prezentat în exclusivitate lista oaspeţilor lui Ţiriac în Bihor, între aceștia numărându-se se numără Wolfgang Porsche, magnatul imperiului cu acelaşi nume, designerul Stefano Ricci, Volker Schmidt (din grupul Allianz), cel mai bogat ungur, Sandor Csany, omul de afaceri Klaus Mangold, fost preşedinte al grupului Chrysler-Daimler şi preşedinte al Comitetului de Supervizare al Rotschild Gmbh, Peter Rau, fost expert financiar Philip Moriss şi Porsche, în prezent membru în Consiliul de Administraţie al companiei financiare germane Definiens, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Rudolf Streicher, fost ministru în mai multe guverne ale Austriei şi şef al Partidului Socialist de la Viena, industriaşii Wolfram Zoller, Siegfried Wolf, Alexander Pappas şi Rafael Malo, bancherul austriac Erich Hampel, politicianul ucrainean Nestor Shuyfrych etc. Ţiriac a adus, de asemenea, şi un maestru bucătar din Italia, Chef Robert Casini.

Dintre români s-a remarcat prinţul Dimitrie Sturdza, omul de afaceri covăsnean Arpad Sarkany, Sorin Florea, fost şef al Gărzii Financiare Bucureşti, Sandu Georgescu, patronul uneia dintre firmele care a implementat sistemul EADS, dar şi unul dintre fiii lui Ion Ţiriac, şi anume Ion Alexandru Ţiriac.