Poliţiştii de frontieră bihoreni au prins miercuri dimineaţa un şofer care transporta, într-un autocamion DAF, 20 de metri cubi de lemne şi care a prezentat la ieşirea din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş acte de însoţire a mărfii falsificate, au anunţat joi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Bihor.

"Şoferul a prezentat la controlul de frontieră un aviz primar de însoţire a mărfii care a fost completat cu un pix cu cerneală specială, după completare datele înscrise putând fi şterse. Astfel, este posibilă utilizarea de mai multe ori a aceluiaşi aviz, contrar prevederilor legale", se arată în comunicatul trimis joi de IJPF Bihor.

Şoferul a declarat că a primit avizul falsificat de la administratorul unei firme de profil din comuna bihoreană Ceica şi trebuia să ducă transportul la o societate comercială din localitatea Gyula, Ungaria. "Conducătorul auto a declarat că a primit avizul de însoţire de administratorul unei societăţi de profil din comuna Ceica, care a recunoscut faptul că a întocmit avizul primar în cauză, menţionând că a folosit un pix special de culoare albastră", se mai arată în informarea IJPF Bihor.

Şoferului i-au fost întocmite actele premergătoare urmăririi penale pentru uz de fals, iar administratorului pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale. Întreaga cantitate de lemn a fost indisponibilizată în custodia societăţii exportatoare, fără posibilitatea de a fi valorificate până la finalizarea cercetărilor. "Cercetările sunt în curs de desfăşurare pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale", se mai precizează în comunicat.

Luni, poliţiştii de frontieră bihoreni au descoperit cinci astfel de transporturi, pentru care şoferii au prezentat la ieşirea din ţară acte falsificate cu pix cu cerneală specială. Cantitatea totală de lemne care se afla în cele cinci camioane a fost de 100 de metri cubi.

Totodată, potrivit comunicatului trimis joi, poliţiştii de frontieră au prins miercuri şi un şofer în vârstă de 33 de ani, care conducea un Audi cu numere provizorii de Germania. După ce au constatat că seria de pe talonul provizoriu nu corespunde cu cea de pe motor, poliţiştii l-au condus pe şofer la sediul IJPF, unde au aflat că numărul de înmatriculare corespunde unui alt autoturism de aceeaşi marcă şi model. Conducătorul auto este cercetat pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism cu numere false.