Ioan Sava, avocatul orădean cel mai "vânat" de DNA, a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 70  de ani. Anunţul decesului a fost făcut duminică, de soţia avocatului, Daniela Sava, pe contul său de Facebook. Din câte se pare, acesta era bolnav.

"Dumnezeu l-a vrut la el prea devreme pentru că l-a iubit mult. A suferit în tăcere, şi-a dus crucea cu demnitate. Sper că eşti într-o lume mai bună, mai curată, mai cinstită. Ştiu că nu ţi-a fost uşor, dar tu ai fost un luptător! Drum lin, suflet curat şi bun! Te voi iubi mereu!", a scris aceasta, primind numeroase mesaje de condoleanţe.

Ioan Sava a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi avocaţi din Oradea. În ultimii ani, a fost subiectul mai multor dosare penale deschise de către DNA Oradea, sub coordonarea fostului procuror şef Ciprian Man, care i-a fost stagiar. În urma acestor anchete, unel soldate cu condamnări, altele răsunătoare eşecuri, soţii Sava au intrat într-un război dur cu ceea ce considerau un "sistem" de represiune abuziv.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Ioan Sava și soția sa au fost obiectul uneia dintre cele mai controversate anchete, făcute de procurorul Dan Chirculescu, cei doi fiind inculpaţi pentru aşa-zisa şantajare a vicepreşedintei Tribunalului Bihor, Crina Muntean, printr-un mesaj considerat ameninţător, postat pe forumul de comentarii al unei publicaţii online. 

Iniţial, pe 11 decembrie 2015, în urma unui proces soluţionat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Antik Levente a decis condamnarea avocatului Sava la 3 ani de închisoare cu executare, soţiei acestuia stabilindu-i o pedeapsă mai blândă, de 2 ani cu suspendare. Sentinţa a fost, însă, "întoarsă" la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde cei doi avocaţi au fost achitaţi deoarece fapta care le-a fost imputată "nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".

Avocatul a fost condamnat, în schimb, la 3 ani de închisoare cu executare, tot de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 15 noiembrie 2015 tot într-un dosar al DNA Oradea în care era acuzat că, împreună cu soţia sa, au pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client de-al lor, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Contactat la vremea respectivă de ziar, Ioan Sava a catalogat hotărârea instanţei ca nedreaptă şi s-a lansat într-un şir de acuze la adresa celor care l-au trimis în judecată, susținând că a fost condamnat nevinovat.

De altfel, avocatul s-a pretins nu o dată victimă a "acţiunilor duşmănoase" ale procurorului şef al DNA Oradea, Ciprian Man, îndreptate împotriva familiei sale. Eliberat condiţionat la sfârşitul lunii noiembrie 2016, din Penitenciarul Satu Mare, după ce a ispăşit o treime din condamnarea de 3 ani care i-a fost aplicată, Sava a fost nevoit să se întoarcă cupă gratii, în urma unui demers al lui Man, care a invocat o chestiune formală.

Cererea sa de eliberare fusese judecată fără participarea procurorilor DNA Oradea, care l-au anchetat pe avocat şi au fost parte în procesul acestuia. "La niciuna din cererile de eliberare condiţionată în cauzele instrumentate de DNA, până la mine, nu a fost prezent procuror de la DNA, ci de la Parchetul local. N-au avut cu nimeni, nimic, numai cu mine. Eu sunt probabil mai periculos", declara avocatul la vremea respectivă.