În satul bihorean Uileacu de Criş, din comuna Tileagd, un şanţ care ar trebui să colecteze doar apa de ploaie s-a colorat în roşu, după ce un localnic a deversat ilegal vopsea în el, iar acum plăteşte scump pentru gestul său.

Sesizaţi despre această faptă duminică, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au mers la faţa locului şi au constatat că în rigola stradală pluvială bălteau 15 litri de deşeuri de vopsea de culoare roşie.

"Aceste deşeuri au fost antrenate pe o lungime de circa 200 metri, până la intersecţia dintre şoseaua naţională (n.r. DN 1) şi şoseaua către Derna (n.r. DN 1P). S-a identificat faptul că evacuarea provine din gospodăria unei persoane fizice", se arată într-un comunicat transmis luni de Garda de Mediu Bihor.

Comisarii de mediu au identificat vinovatul, proprietarul unei case din zonă, şi l-au amendat cu 3.000 de lei, pentru nerespectarea prevedrilor Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor. De asemenea, vinovatul trebuie să cureţe rigola stradală până cel târziu pe 12 martie.

"Atragem atenţia cetăţenilor asupra faptului că este interzisă deversarea în canale deschise (rigole stradale) a apelor fecaloid-menajare şi a celor cu conţinut toxic", a mai transmis Garda de Mediu Bihor.