Un TAB al Ministerului Apărării Naționale s-a scufundat în Dunăre, la Fetești. Incidentul a avut loc la cel mai mare exercițiu militar, Saber Guardian 2017. Cei trei militari aflați în TAB s-au salvat în ultima clipă.

Incidentul s-a petrecut duminică, în timpul unui exercițiu, o simulare de trecere a brațului Borcea, la care au participat aproximativ 2.000 de soldați. Pentru acest exercițiu s-au folosit TAB-uri de tip 77, transportatoare blindate amfibii, pe care armata română le are în dotare, scrie Digi 24.

Potrivit Mediafax, TAB-ul care s-a scufundat urma să fie implicat într-un exerciţiu în cadrul Saber Guardian 2017, care presupunea o operaţiune de simulare a unui astfel de incident.

Exerciţiul presupunea simularea căderii în apă a TAB-ului, aplicarea procedurilor de salvare a militarilor şi ulterior scoaterea din apă a blindatului.

Surse din MAPN au precizat că simularea s-a desfăşurat conform planului, militarii au fost scoşi cu toţii din apă, însă când a trebuit să fie scos la suprafaţă şi TAB-ul, curenţii au fost prea puternici şi nu au mai permis finalizarea exerciţiului, astfel că acesta a rămas pe fundul apei.

În prezent, transportatorul se află pe fundul Dunării, la aproximativ zece metri adâncime. El urmează să fie scos din apă vineri.

Scufundarea TAB-ului în Dunăre aduce din nou în prim plan pregătirea tehnică precară a Armatei Române, după ce la începutul lunii un vechi camion militar s-a răsturnat în judeţul Argeş, trei soldaţi pierzându-şi viaţa, aminteşte Hotnews.