Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani. Era cardiac şi s-a stins, se pare, în urma celui de-al treilea infarct, în ciuda eforturilor medicilor de la Institutul pentru Boli Cardio Vasculare "C.C. Iliescu" din Capitală.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, actorul fusese salvat de medicii cardiologi din Bucureşti de mai multe ori, iar din luna martie 2016 era mai mult internat prin spitale. Avea un stent pe inimă, a povestit Adrian Besoiu, nepotul nepotului, care a povestit presei că starea acestuia "se degradase vertiginos de anul trecut".

Actorul va fi înmormântat pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei româneşti din anii '70, mai ales pentru rolul emblematic din "Toate pânzele sus!", mărturisea în ultimele interviuri că e printre ultimii mohicani şi că regretă că a pierdut mulţi colegi dragi. "Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele. Să încercaţi să faceţi fericiţi pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veţi fi şi voi fericiţi. Şi să credeţi în dragoste, pentru că fără dragoste, nu există nimic altceva", spunea el, potrivit site-ului citat.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie, 1931, la Sibiu şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu a ajuns în Bucureşti, unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit se numără: "Livada de vişini" de A.P. Cehov (1967), "Pescăruşul" de A.P. Cehov (1977), "Hamlet" de William Shakespeare (1985), "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare (1991), "Trei surori" de A.P. Cehov (1995), "Caligula" de Albert Camus (1996), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Există nervi" de Marin Sorescu (2001), "Oblomov" după I.A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la "dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog".