Actorul orădean Ion Abrudan a murit, marţi dimineaţa, la vârsta de 79 de ani. Anunţul a fost făcut chiar de fiica sa, Crina Abrudan, fosta prezentatoare TV de la Antena 1.

"Anul acesta de Crăciun am aflat ca nu e o vorba goală cand se spune că de Sărbători Dumnezeu Îi cheamă la El pe cei mai buni. În aceasta dimineaţă s-a stins din viaţa tatal meu, Ion Abrudan... A aşteptat să mai vadă o singura dată răsăritul şi apoi a plecat aşa cum a trăit toata viaţa: discret, în linişte, repede ca să nu deranjeze pe nimeni cu boala lui, parcă jenat de agitaţia ce se va crea după ce oamenii care l-au cunoscut vor afla vestea", a scris vedeta pe Facebook. 

Fiica actorului orădean a scris că nici n-a apucat să-i mulţumească pentru toate "comorile" pe care le-a descoperit datorită lui.

"L-am văzut pe Tata murind de cateva ori pe scenă. Parcă a vrut să ne pregătească pentru această Ultimă Scenă, însă, dragă Tată, de data asta nu ţi-a ieşit! Te-ai dus atât de repede şi fără niciun efect, că nu am mai apucat să-ţi mulţumesc pentru toate comorile pe care le-am descoperit alături de tine, îndrumată de tine, împinsă de la spate uneori de tine. Nu, cortina nu a căzut pentru tine, Tată, în această dimineaţă! Ai terminat un rol şi te-ai dus, alături de marii tăi prieteni şi colegi, să joci în trupa pe care Dumnezeu a adunat-o în Rai!", a mai scris Crina Abrudan.

Ea a mai dezvăluit că Ion Abrudan "s-a stins departe de oraşul pe care l-a iubit toata viaţa". Amănunte legate de ceremonia funerară vor fi publicate tot de fiica actorului pe Facebook.

Ion Abrudan a fost actorul Teatrului orădean timp de mai bine de 55 de ani. "Colectivul Teatrului Regina Maria deplânge moartea celui ce a fost actorul Ion Abrudan. A fost o adevarată onoare să împărțim scena cu dumneavoastră! Drum bun printre stele, Maestre!", se arată într-un mesaj publicat pe pagina instituţiei de cultură din Oradea. 

Ion Abrudan s-a născut în Oradea, pe 29 martie 1938. A urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1963.

A studiat la clasa profesoarei Dina Cocea, avându-i colegi pe Gheorghe Dinică şi Marin Moraru. Deşi iniţial a fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, actorul a decis să se întoarcă în oraşul natal.

A lucrat cu mari regizori, între care Radu Penciulescu, Corneliu Zdreluş, Alexandru Darie, Alexandru Colpacci şi Victor Ioan Frunză.

Ion Abrudan a jucat peste 200 de roluri, dintre cele mai variate, de la june-prim la compoziţie, de la dramă şi tragedie la comedie.