Omul de afaceri Alexandru Mudura, patronul complexului comercial Lotus Center, a decedat, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Surse apropiate acestuia au confirmat BIHOREANULUI că magnatul s-a stins în somn, la reşedinţa sa somptuoasă din Oradea.

În vârstă de 75 de ani, omul de afaceri ducea pe picioare mai multe afecţiuni. De câţiva ani, suferea de cancer la prostată, pentru care a fost operat în repetate rânduri, iar anul trecut a suferit şi o intervenţie chirurgicală pe inimă, la Munchen.

Totuşi, în apariţiile publice pe care le-a avut, acesta nu lăsa să se vadă că e bolnav, dimpotrivă, dovedea o vitalitate de invidiat. Om de afaceri, colecţionar de artă şi filantrop, Mudura a promovat numeroase acţiuni caritabile, dintre care multe au vizat ajutarea sistemului medical.

Ultima dintre ele a fost licitaţia Ouălor Gigant, de luna trecută, în cadrul căreia patronul Lotus Center a pus la bătaie zeci de mii de lei şi obiecte valoroase din colecţia sa personală, pentru dotarea cu aparatură a Centrului de Intervenţie Cardio Vasculară de la spitalul Judeţean. Şi cu acest prilej, Mudura s-a arătat supărat de faptul că oamenii de afaceri nu mai direcţionează destui bani în scopuri caritabile, observând că, dacă el şi-a permis să se trateze în străinătate, pe zeci de mii de euro, mulţi români mor pe capete, pentru că nu au bani.

Pornit de jos, după ce a plecat în Ungaria pe vremea comunismului, Alexandru Mudura şi-a făcut în ţara vecină faima de "Regele Kinder", când a ajuns să controleze 60% din piaţa locală a ciocolatei, prin distribuţia celebrelor ouă cu surprize. Extinzându-şi, în ani, după anii 90, afacerile în varii domenii, dintre care cea mai de succes pare a fi mall-ul Lotus din Oradea, Mudura a ajuns unul din cei mai puternici oameni de afaceri, cu influenţă puternică şi în viaţa politică, îndeosebi în UDMR şi PSD.

În urmă cu doi ani, în topul Forbes figura pe locul 118 în rândul celor mai bogaţi români, deţinătorul centrului comercial Lotus având o avere estimată la 35-37 milioane de euro, după ce aceasta fusese evaluată chiar şi la 60 milioane de euro la mijlocul anilor 2000.

Alexandru Mudura are un fiu, Alexandru Mudura junior, în vârstă de 44 de ani, care se dovedeşte, de asemenea, un antreprenor de succes.

În ultimele sale apariţii, Mudura s-a arătat marcat de dosarul penal deschis de DNA Oradea, pe numele său şi al liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, subliniind cu tărie, atât în declaraţia lapidară dată procurorilor, cât şi în comunicatele pubice, că el nu are nicio legătură cu speţa invocată de procurori. E posibil  spun apropiaţi ai lui Mudura, ca acest ultim scandal să fi afectat sănătatea omului de afaceri.

Dumnezeu să-l odihnească!


Anunţăm cu regret faptul că Alexandru Mudura a plecat dintre noi azi, duminică, 18 mai 2014. S-a stins din viaţă în reşedinţa sa din Oradea.

Alexandru Mudura s-a născut în 17 ianuarie 1939, în Judeţul Bihor, iar pentru orădeni va rămâne cel care a pus bazele Mall-ului Lotus Center, pe care, din patriotism local, a ales să-l inaugureze în oraşul natal.

În ultimii ani a luptat cu o boală grea, însă nu s-a lăsat nicio clipă subjugat de aceasta, păstrându-şi încrederea şi speranţa.

Îl vom păstra mereu în sufletele noastre.

Familia lui Alexandru Mudura


Suntem consternaţi şi îndureraţi când anunţăm decesul omului de afaceri Alexandru Mudura survenit azi, 18 mai 2014, în reşedinţa sa din Oradea.

Alexandru Mudura a fost unul dintre cei mai respectaţi şi reputaţi oameni de afaceri din zona de vest a ţării; deţinea numeroase afaceri, printre care şi Lotus Center din Oradea. A pornit şi a condus multe afaceri, atât în România cât şi în Ungaria, avându-l alături pe fiul său, Alexandru Junior.

A fost cunoscut ca omul care a adus pe piaţa românească produsele Ferrero (Ouă Kinder, Tic-Tac, Raffaello, etc.) iar pentru orădeni este cel care a inaugurat în oraşul lor primul mall din vestul ţării.

Va rămâne în memoria publicului orădean şi prin actele de caritate pe care le-a iniţiat şi susţinut cu regularitate, devenind în ultima perioadă a vieţii lui un susţinător dedicat al acestora.

A reuşit să se facă respectat şi îndrăgit de către angajaţii săi, câştigându-le respectul şi încrederea.

Angajaţii Lotus Center îl vor păstra mereu în suflet, rămânându-i îndatoraţi pentru ceea ce a creat şi pentru încrederea şi grija oferite, iar spiritul lui va veghea asupra companiei pe care a fondat-o şi a condus-o spre succes.

Întreaga echipă a Lotus Center deplânge trecerea în nefiinţă a domnului Mudura şi este alături de familia îndoliată.

Domnule Mudura, veţi rămâne veşnic în inimile noastre!

Colectivul Lotus Center