Cunoscutul istoric și arheolog orădean Sever Dumitrașcu a murit la vârsta de 85 de ani, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor, instituție condusă în perioada 1972-1990 chiar de Dumitrașcu.

„Muzeul Țării Crișurilor anunță, cu tristețe, trecerea întru cele veșnice a prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, unul dintre cei mai cunoscuți arheologi români, cadru didactic și fost conducător al instituției muzeale orădene. Perioada sa de directorat, întinsă din 1972 și până în 1990, s-a remarcat prin dezvoltarea colecțiilor muzeului și deschiderea către public, prin expoziții și conferințe, dar și printr-o activitate de cercetare științifică susținută, concretizată prin înființarea celor trei publicații ale muzeului, „Crisia”, de arheologie-istorie, „Biharea”, de etnografie și artă, respectiv „Nymphaea”, de științele naturii”, se arată în anunțul transmis de MȚC.

Conform MȚC, Sever Dumitrașcu a activat pe circa 30 de șantiere arheologice din vestul României, concentrându-se pe perioada dacică și publicând rezultatele cercetărilor sale în monografii precum „Dacia apuseană” și „Biharea”.

„Acestora li se adaugă alte aproape 30 de volume, peste 340 de articole în publicații științifice și reviste de cultură, precum și coordonarea unor cărți și periodice de specialitate. Sub conducerea domniei sale, instituția orădeană a dobândit caracter de reprezentativitate pentru acest spațiu, devenind un reper pe harta muzeografică românească și europeană. Să-i fie țărâna ușoară!”, a transmis colectivul Muzeului Țării Crișurilor. 

Născut la 6 iunie 1937 în localitatea hunedoreană Rapoltu Mare, absolvent al Liceului „Decebal” din Deva, Sever Dumitraşcu a absolvit secţia de istorie universală antică şi arheologie din cadrul Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind repartizat la Institutul Pedagogic de 3 ani din aceeaşi localitate.

La scurt timp, în 1964, este transferat la nou înfiinţata instituţie de învăţământ superior din Oradea, Institutul Pedagogic, Facultatea de Istorie-Geografie unde a ocupat succesiv posturile de preparator, asistent şi lector până în anul desfiinţării acestei instituţii, 1977, se arată într-un articol publicat de Muzeul Țării Crișurilor cu 10 ani în urmă, când Sever Dumitrașcu împlinea 75 de ani. 

În 1972 a fost numit director al Muzeului Ţării Crişurilor, post pe care l-a ocupat până în 1990, când, odată cu reînfiinţarea specializării Istorie-Geografie în cadrul Universităţii din Oradea, revine la catedră pe post de conferenţiar, iar din 1994 îl ocupă pe cel de profesor. Din 1999 a devenit conducător de doctorat în domeniul istorie şi a deţinut, din 1998 până în 2004, funcţia de şef al catedrei de Istorie-Geografie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!