Compozitorul Temistocle Popa a murit marţi dimineaţă, în jurul orei 4, la vârsta de 92 de ani, anunţul fiind făcut, pentru Agerpres, de textierul Aurel Storin, care a precizat că artistul "va fi înmormântat joi la Cimitirul Ghencea Militar".

"Muzica românească a pierdut azi noapte un mare compozitor. Acesta este şi rămâne autor al unor cântece de neuitat din muzica uşoară românească. A fost un om deosebit. Foarte puţini compozitori s-au bucurat de succesul de care s-au bucurat cântecele sale. Astăzi ele se cântă mai puţin decât s-au cântat atunci când au fost lansate, dar asta nu din cauza lui, ci din cauza schimbării timpurilor. S-au schimbat foarte multe lucruri şi în mediul acesta muzical. S-a schimbat percepţia muzicii şi s-a schimbat modul de a lansa cântece care să placă şi să fie fredonate de către cei interesaţi", a mărturisit Aurel Storin sursei citate.

Potrivit Agerpres, născut la Galaţi la 26 iunie 1921, Temistocle Popa a absolvit Conservatorul din Bucureşti (1939) şi a urmat cursuri de perfecţionare ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1958-1960).

Din 1943 a devenit instrumentist (a cântat la flaut şi saxofon) în diverse orchestre de teatru muzical, precum "Atlantic" (1943-1947), "Alhambra" (1947-1949), Teatrul de Estradă Bucureşti (1949-1957), dar şi în Orchestra de jazz Bucureşti (1957-1962).

Prima sa compoziţie, melodia "Lalele", în 1961, a devenit imediat şlagăr, în interpretarea lui Luigi Ionescu. Alte şlagăre pline de farmec semnate de Temistocle Popa, sunt "Chitare" (interpretată de Dan Spătaru), "Cu cine semeni dumneata?" (Aurelian Andreescu), "Poiana cu flori" (Trio Grigoriu), "Zorile" (Luigi Ionescu), "Asta seară m-am îndrăgostit" (Adrian Romcescu), "Trecea fanfara militară" (Dan Spătaru), "Gioconda se mărită" (Ştefan Bănică), "Bine-ai venit, iubire!" (Mirabela Dauer), "Inimă" (Ileana Sărăroiu), "Margarete" (Margareta Pâslaru), "Măicuţă, îţi mulţumesc" (Dan Spătaru), "Un petic de cer" (Mirabela Dauer), "Şoapte de iubire" (Doina Badea), "Vino, iubire!" (Daniel Iordăchioaie), "Pentru inima mea şi a ta' (Angela Similea), "În rândul patru" (Anda Călugăreanu/Dan Spătaru), mai scrie sursa citată.

Pe lângă piese de muzică uşoară (voce şi pian), Temistocle Popa a compus şi muzică de film, pentru peliculele: "Mic album muzical" (1958), "Amintiri din Bucureşti" (1959), "La vârsta dragostei" (1963), "Electronicus" (1963), "8 minute de vis" (1965), "Cerul începe la etajul III" (1967), "Cântecele mării" (1969), "Tinereţe fără bătrâneţe" (1968), "Cântecele mării" (1969).

Totodată, Temistocle Popa a obţinut importante premii la festivaluri şi concursuri. În 2008, la Gala Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi, compozitorului i-a fost acordat Premiul de Excelenţă, pentru întreaga sa activitate muzicală pusă şi în slujba Radioului.

La 9 noiembrie 2004 i-a fost decernat Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru îndelungata şi prodigioasa activitate, evidenţiată prin numeroase piese de mare succes, în special de muzică uşoară, dar şi muzică de jazz, de film sau simfonică.

Cartea biografică dedicată lui a fost lansată în 20 octombrie 2011.