La cei cinci anişori, Patricia era o micuţă vioaie şi deşteaptă foc. Ştia să scrie şi să citească, iar una din îndeletnicirile preferate era să facă adunări şi scăderi.

 Îşi câştigase şi la grădiniţă simpatia colegilor. "Era un lider. Dimineaţa, când ajungea, copiii aplaudau şi strigau: "Patri, Patri!". Seara, când veneam de la serviciu, mă aştepta cu un bileţel pe care scria: "Azi am fost cuminte", "Te iubesc, mami"...", îşi aminteşte mama copilului, Delia Scorţe.

Fetiţa s-a stins pentru că a stat în comă două ore fără ca medicii să intervină, spune femeia, care acuză de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu două doctoriţe de la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului TBC şi se teme că autorităţile vor încerca să muşamalizeze cazul. Are, crede ea, şi motive. La câteva zile de la tragedie, în cercurile medicale s-a indus ideea că părinţii nu au dus-o pe fată la spital în timp util, ba chiar, culmea cinismului, că vor să se îmbogăţească de pe urma tragediei.

Prăjitura blestemată

Vineri, 21 mai. Familia Patriciei mergea la o aniversare. "Eram la ziua cumnatei. La un moment dat, i-am dat o linguriţă de cremeş, dar mi-a zis că nu-i place, aşa că a mâncat altă prăjitură, cu cocos", îşi aminteşte Delia Scorţe.

În câteva ore, atât fetiţei cât şi mamei li s-a făcut rău. Sâmbătă, la 6 dimineaţa, soţul femeii a dus copilul la Spitalul Municipal, unde medicul de gardă a diagnosticat o gastro-enterită acută. Între timp, şi Delia era internată la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului TBC. "Cei de la Municipal ştiau că pe parcursul nopţii mai mulţi din familie ajunseseră la spital cu toxiinfecţie şi i-au recomandat soţului să transfere fetiţa unde e şi mama, la TBC", povesteşte Delia. În total, 11 persoane ajunseseră la urgenţe cu aceeaşi problemă.

Transferată la Infecţioase, Patricia avea dureri de burtă şi vărsa continuu. "Doctoriţa de gardă, Lenard Ildiko, nu era nicăieri. Am căutat-o prin spital şi, la un moment dat, când am insistat să vină la micuţă, m-a ameninţat cu Poliţia, că fac scandal", afirmă Sorin Scorţe.

În agonie

În orele ce au urmat, Patricia s-a mai calmat. A dormit şi, deşi făcuse febră, o injecţie cu alcocalmin a liniştit-o. Duminică părea că-şi revenise şi medicul chiar îi dăduse voie să mănânce iaurt. Seara, însă, pe la 10, starea i s-a înrăutăţit brusc. "Abia după 20 de minute maică-mea a găsit o asistentă. Ca să-i scadă febra, asistenta s-a dus să caute oale să încălzească apă, să-i punem comprese. Până a venit la fetiţă a mai trecut ceva timp", zice Delia.

Deşi copila suferea, doctoriţa de pe secţie, Georgeta Călinescu, a tratat-o superficial şi s-a rezumat "doar să mă tempereze", susţine mama. "Patricia gemea, iar ea, în loc să-i ia temperatura, mi-a spus s-o potolesc, că deranjează celelalte paciente din salon".

"Fiartă", la 42 de grade

Când i s-a luat temperature, Patricia avea 39 de grade. "Asistenta a fugit să caute medicul, ca să-i injecteze algocalmin şi să-i scadă febra. Dar ele nu au telefoane mobile, trebuia să piardă timp cu plimbatul prin saloane?!", acuză Delia.

Mai târziu, febra a urcat până la 42 de grade, maximum cât putea arăta termometrul. Nici atunci însă medicul nu s-a alarmat. "Doctoriţa mi-a zis să lăsăm termometrele, că numa' ne isterizăm . S-a purtat foarte urât cu noi...".

O injecţie cu hidrocortizon şi împachetările cu apă rece au mai calmat-o pe Patricia şi i-a scăzut febra, temporar, la 38 de grade. Ca s-o liniştească, mama a luat-o în braţe. Şi-a dat seama că s-a întâmplat ceva rău doar când, cu ochii întredeschişi, fetiţa şi-a strâns bunica de un deget şi apoi n-a mai răspuns la întrebări. Intrase în comă.

Chemată din nou, doctoriţa a revenit în salon cu un alt medic. "Fetiţa avea nişte pete mari albastre pe picioare, iar doamna Călinescu a spus că e bine că au apărut şi că a făcut şi febră, fiindcă asta însemna că ies toxinele. I-au verificat reflexele, dar Patri nu mai răspundea. Au ieşit fără să-mi spună nimic. După câteva minute mi s-a spus că fetiţa trebuie transferată la Spitalul de Copii. Asta se întâmpla pe la 2 noaptea, deci după patru ore de când a început febra!", îşi aminteşte Delia.

Prea târziu

O ambulanţă a preluat-o pe fetiţă şi, conectată la oxigen, cu diagnosticul "comă, şoc endotoxinemic şi toxiinfecţie alimentară", a transportat-o la Spitalul Municipal, unde o echipă de medici aştepta la Terapie Intensivă.

Delia a fost internată într-un salon alăturat. La un moment dat, pe la 5 dimineaţa, o doctoriţă i-a dat vestea cea rea: "Îşi freca mâinile, mi-a spus că au făcut tot ce le-a stat în putinţă, dar fetiţa a decedat, deşi 45 de minute au încercat s-o resusciteze".

Delia a crezut că pică cerul pe ea. "M-am pus în genunchi şi am rugat-o să mai încerce s-o aducă la viaţă. Dar mi-a zis că nu mai au ce face. Au încercat încă 15 minute, dar degeaba".

Analize "uitate"

Revoltată, Delia a apelat imediat la un avocat şi a chemat presa în faţa secţiei de Boli Infecţioase. "Medicii de la Municipal mi-au spus că Patricia era în stare foarte gravă şi când a ajuns mai avea doar 5% şanse să scape cu viaţă. Eu nu ştiam, că nu sunt medic, dar la 42 temperatură, dacă au ştiut că e aşa grav, de ce nu au transferat-o cei de la Infecţioase mai repede?", întreabă Delia. "Dacă şi-ar fi dat interesul mai tare, ar fi salvat-o. Luni dimineaţă, când soţul s-a dus să-i ia fişa medicală, doctoriţa Călinescu a zis că "oricum murea". Nu se poate aşa ceva!", spune femeia oripilată.

04 Bogdan Mester.jpgÎncă de luni, avocatul Bogdan Meşter (foto) a făcut plângere la Poliţie pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu, împotriva doctoriţei Lenard Ildiko, cea care a internat fetiţa, pentru că nu i-a făcut analizele elementare, şi a doctoriţei Georgeta Călinescu, cerând suspendarea dreptului acestora de a mai practica.

Doctori cârpaci

Delia Scorţe spune că personalul de la Infecţioase a dovedit o lipsă crasă de profesionalism. De sâmbătă până luni, probele biologice recoltate fetiţei au fost ţinute pe coridor! "Oricine putea pune orice în recipienţi. Cum să stai atâtea zile fără să faci analiza? De ce nu au dus probele la un spital sau laborator privat?", zice ea, revoltată şi pentru că o mare parte din medicamente le-a plătit din banii proprii.

Neefectuarea analizelor, dacă aşa s-a întâmplat, a fost o greşeală flagrantă, consideră medicii contactaţi de BIHOREANUL. "E impardonabil. La internare se fac analizele elementare, ca să-ţi dai seama ce probleme are pacientul", afirmă un doctor, adăugând că tot de neiertat e şi că probele recoltate au rămas pe coridor. "Nu pot să îmi închipui ca, într-un spital, să aştepţi să se ridice febra la 42 şi să nu trimiţi copilul imediat la Terapie Intensivă!", spun doctorii.

Fişă măsluită?

Potrivit specialiştilor, în cazul toxiinfecţiilor alimentare protocolul terapeutic prevede administrarea unui antibiotic cu spectru larg, care să "acopere" ca acţiune toate cauzele posibile ale infecţiei. "Apoi, când primeşti rezultatul analizelor, tratezi la fix, cu antibioticul cel mai potrivit", explică medicul.

Deşi în fişa copilei sunt trecute mai multe feluri de medicamente,  precum glucoză şi soluţie Ringer (pentru rehidratarea organismului), ampicilină, scobutil (calmant pentru durerea de burtă), Furazolidon (dezinfectant intestinal), nu e sigur că acestea au şi fost administrate, spune avocatul Bogdan Meşter. "Fişa putea fi completată după moartea copilului!", susţine avocatul familiei Scorţe.

Bâlbe DSP-DSV

Cazul a relevat şi alte deficienţe de sistem. Astfel, deşi sâmbătă ajunseseră la spital 11 persoane intoxicate, participante la aceeaşi petrecere, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Marius Pîrcioagă, a fost anunţat de existenţa focarului abia luni, după moartea fetiţei.

În timp ce Pîrcioagă, împreună cu directorul Spitalului TBC, Octavian Cuc, dădea declaraţii presei, cum că va demara anchete, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare au început un control pentru a stabili cauza infecţiei. Ulterior, conducerea acestei instituţii a criticat public, printr-un comunicat, faptul că a fost anunţată tot cu întârziere despre focarul de infecţie cu Salmonella, ceea ce era grav căci, potrivit şefului DSV, Mircea Gelu Budău, întârzierea "putea duce la apariţia altor cazuri de boală".

Simţindu-se vizat, Pîrcioagă a afirmat însă că a procedat corect, deoarece boala nu s-ar fi răspândit pentru simplul motiv că focarul nu era unul public, ci familial.

În timp ce şefii DSP şi DSV se contrau între ei, medicii legişti au stabilit cauzele morţii fetiţei: "insuficienţă organică multiplă, coagulare intravasculară diseminată, comă gradul III, toxiinfecţie alimentară", toate ca urmare a infectării cu Salmonella. Motiv pentru care, în paralel cu ancheta Colegiului Medicilor, a fost demarată şi una desfăşurată de o comisie a Ministerului Sănătăţii.

Zvonuri....

Cazul fiind în atenţia opiniei publice, conducerea DSP a încercat să protejeze medicii implicaţi, emiţând un comunicat prin care arăta că şi părinţii fetiţei ar avea partea lor de vină, deoarece au refuzat internarea la Municipal, preferând Infecţioasele, deşi starea pacientei era vizibil alterată.

"Nu e adevărat. Medicul de la Municipal ne-a recomandat s-o mutăm pe Patricia la Infecţioase", spune Delia Scorţe. Spusele ei sunt întărite de Marilena Crişan, directoarea Spitalului Municipal, care afirmă că, dacă există suspiciunea că un copil are o boală transmisibilă, e trimis direct la Infecţioase. "În caz de toxiinfecţie alimentară locul copilului este la Infecţioase, pentru că la noi nu sunt izolatoare, şi nu puteam risca şi alţi copii să se îmbolnăvăească", a explicat Crişan.

Nerentabilă moartă

04 Sonia Draghici (alta).jpgDorind să sară în apărarea colegilor medici, deputatul Sonia Drăghici (foto), fostă şefă a Secţiei de Infecţioase, a pus şi ea paie pe foc când, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la sediul PSD, a afirmat că familia Patriciei vrea să facă bani de pe urma morţii acesteia. Motivul? Prin decesul micuţei, familia pierdea 3.000 de euro pe care îi primea în fiecare lună, ca pensie alimentară, de la tatăl biologic al fetei, despre care Drăghici a afirmat că se numeşte Aktaa, făcând trimitere la omul de afaceri Mustafa Aktaa, cunoscut în ani 90, dar mutat de peste zece ani în Austria. "Familia avea doar de câştigat de pe urma faptului că fetiţa trăia", a spus Drăghici, sugerând că, în pofida acestui fapt, familia a acţionat cu întârziere: "Ei n-au internat-o vinerea, când au început simptomele bolii, ci abia a doua zi, sâmbătă, deci au temporizat cu o zi internarea", fapt ce a contribuit la deces.

Deputatul medic a spus că familia încearcă să-şi recupereze banii pierduţi prin neîncasarea pe viitor a consistentei pensii alimentare. "S-au trezit cu macaroana tăiată şi vor să scoată bani de pe urma unităţii şi a medicilor. Am auzit că 3.000 de euro, câteva mii de euro, primea (n.r. - familia) de la Aktaa. Era întreţinută de tatăl biologic", a spus doctoriţa, precizând că "tatăl cu care a venit la spital era adoptiv".

Drăghici a susţinut că medicii au procedat corect şi că de vină pentru moartea Patriciei a fost sistemul imunitar deficitar al fetiţei, afectat şi de un astm bronşic, toxiinfecţia provocând pe acest fond o aşa-numită coagulare intravasculară diseminată. Altfel spus, Salmonella a provocat coagularea sângelui, iar cheagurile au invadat organele pacientei, provocându-i moartea. "Din coagularea intravenoasă diseminată doar 1% din pacienţi scapă", a spus Drăghici.

Într-o declaraţie ulterioară pentru BIHOREANUL, doctoriţa deputat a adăugat că şansele de supravieţuire ale Patriciei erau diminuate, în plus, şi de faptul că, după cum a aflat, fetiţa era infectată şi cu virusul hepatitei B!

Eroare!

În replică la ieşirea Soniei Drăghici, Delia Scorţe a afirmat că fetiţa nu e fiica lui Mustafa Aktaa, omul de afaceri la care făcea referire doctoriţa, şi nici nu primea de la acesta pensie alimentară. "Probabil a tras aceste concluzii datorită numelui fetiţei, care într-adevăr este Aktaa", a spus mama Patriciei.

Povestea numelui arab al fetiţei e mai complicată. "Când am născut-o, eram căsătorită cu Aktaa Darwish, un nepot de-al lui Mustafa Aktaa, dar copilul nu e al lui, pentru că ne-am despărţit cam la o lună după căsătorie, fără să divorţăm. Eu aveam o relaţie cu cineva şi am rămas însărcinată. Chiar am mers la notar şi Darwish a dat o declaraţie că fetiţa nu e a lui şi nu are nicio pretenţie asupra ei!", explică Delia. Mai târziu, când a divorţat, în acte s-a specificat că "nu s-a solicitat pensie alimentară".

Delia afirmă că la divorţ a obţinut schimbarea numelui Patriciei, pentru a o numi ca pe actualul soţ, Sorin Scorţe, care era foarte apropiat de ea. "Sentinţa în care se dispunea modificarea numelui din Aktaa în Scorţe avea însă două greşeli, la numele fetei şi la anul naşterii soţului. Greşelile s-au corectat, iar începând din 23 mai, care era o zi de duminică, puteam schimba certificatul de naştere. Dar Patricia a decedat în 24 şi nu am mai apucat", explică Delia.

Femeia susţine, de asemenea, că fetiţa sa nu a avut astm bronşic, şi, din câte ştie, nici hepatita B. "A mai fost internată la Pneumoftiziologie, dar cu laringită! Într-adevăr, i s-a dat Singulair (n.r - medicament folosit şi pentru tratarea astmului), dar n-a avut astm şi nici hepatită B", susţine Delia.

Silentio Stampa

BIHOREANUL a încercat să afle şi opinia doctoriţelor acuzate de Delia Scorţe, dar ambele au refuzat. Nici managerul spitalului, singurul "abilitat" să vorbească cu presa, nu a răspuns. "Ancheta încă se desfăşoară. Nu avem încă toate rezultatele de la Medicina Legală. Cel mai corect faţă de toate părţile implicate e să aşteptăm rezultatul analizelor şi al anchetei care va stabili dacă s-au urmat protocoalele terapeutice corecte", a spus managerul spitalului TBC, Octavian Cuc.

Indiferent însă de rezultate, nimeni şi nimic nu va putea umple golul familiei Patriciei, decisă să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate. "Nu cerem daune, nu vrem bani, ci doar ca vinovaţii să răspundă", spune, cu înverşunare, mama rămasă "orfană" de singurul ei copil...


NOROCOS
Acelaşi tratament, efecte diferite

Tot cu toxiinfecţie alimentară, la fel ca Patricia, a fost internat şi verişorul ei, Andrei, de 11 ani, care a trecut cu bine peste boală.

"Andrei a fost primul care s-a simţit rău. Eu am făcut prăjiturile joi, băiatul a gustat un pic, de poftă, iar vineri dimineaţă a vărsat şi i-a fost rău. L-am dus la Spitalul de copii, unde a primit tratament, după care l-am adus acasă. Dar seara, după ce am mâncat cu toţii, am ajuns pe rând la Infecţioase. Andrei a fost internat din nou, tot vineri seară, la Municipal, iar sâmbătă a fost mutat cu noi la Infecţioase", explică Ioana, mama băieţelului, cea care a făcut prăjiturile.

Ca şi Patricia, Andrei a fost tratat de doctoriţa Lenard Ildiko, cea acuzată de Delia de malpraxis, şi s-a vindecat.


PERICOLUL SALMONELLA
Atenţie la ce cumpăraţi!

Mircea Gelu Budau.jpgRezultatele analizelor făcute de Direcţia Sanitar-Veterinară au scos la iveală că ouăle din care fuseseră făcute prăjiturile care au provocat toxiinfecţia alimentară asupra celor 11 persoane din anturajul familiei Scorţe fuseseră infectate cu Salmonella. "La cele 33 de ouă luate luni dimineaţă de la intermerdiarul care, la rândul său, le cumpărase din satul Surduc, comuna Copăcel, s-a evidenţiat Salmonella, prezentă atât la prăjitura cremeş cât şi la prăjitura cu cocos", a declarat BIHOREANULUI şeful instituţiei, Mircea Gelu Budău.

Şeful DSV a precizat că ouăle au fost colectate din trei gospodării şi, cel mai probabil, găinile de la care provin vor fi eliminate, iar gospodăriile dezinfectate. "Recomandăm consumatorilor să cumpere ouă numai de la unităţi autorizate", a spus Budău.