Avocatul orădean Petru Trif a încetat din viaţă miercuri, cauza decesului fiind, potrivit unor apropiaţi, faptul că suferea, de mai mult timp, de o boală incurabilă.

Având reputaţia unui avocat care îşi reprezenta corect clienţii şi evita să angajeze procese la solicitarea unor persoane controversate sau cu trecut penal, Trif a fost cunoscut, mai ales în ultimul deceniu, datorită implicării sale în viaţa politică şi socială. În 2008, de altfel, el a candidat, deşi nu avea practic nicio şansă, la preşedinţia Consiliului Judeţean, din partea PNŢCD, iar în toamna aceluiaşi an a încercat să obţină un loc de senator din partea PNG.

În 2009, după ce primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a dispus închiderea unui club pe care fiul său, tot avocat, îl deţinea pe strada Emilian Chitul, ca urmare a depăşirii limitelor maxim permise de poluare fonică, Trif a încercat să strângă semnături pentru organizarea unui referendum al cărui scop să fie demiterea edilului, prin voturile orădenilor. În cele din urmă, dat fiind impactul mic al acţiunii, avocatul a renunţat la această idee.

În schimb, începând din 2010, Trif a organizat alte proteste, îndreptate împotriva guvernării Boc. Astfel, în acel an, el a încercat mobilizarea orădenilor pentru a se solidariza cu învăţătoarea Cristiana Anghel, care intrase în greva foamei după reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, iar în 2012 a organizat un miting împotriva intenţiei preşedintelui Traian Băsescu de a privatiza sistemul de sănătate public şi a Guvernului de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare.

Ultima acţiune de protest iniţiată de Trif a avut ca obiect invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, avocatul denumindu-şi acţiunea chiar aşa: "mitingul cetăţeanului invalidat". "Eu, cetăţeanul care am înţeles să respect democraţia, eu, cetăţeanul care am acţionat cu bună-credinţă, eu, cetăţeanul care am înţeles să mă implic activ în viaţa cetăţii, mă consider suspendat din dreptul fundamental garantat de Constituţia ţării mele, acela al dreptului la vot. Din singura calitate care mi-a mai rămas, aceea de plătitor de taxe şi impozite, fac un apel către cetăţenii acestei ţări, către milioanele de votanţi, chemându-i pe toţi la o campanie de protest civic prin care să solicităm politrucilor din România şi Europa să ne repună de urgenţă în situaţia de cetăţeni deplini ai statului român", arăta Petru Trif în ultima sa ieşire publică.

Dumnezeu să-l odihnească!