Ex-directorul PECO, Octavian Abrudan, cel care împreună cu cuscrul său, defunctul rector Teodor Maghiar, a fost printre primii baroni ai judeţului, s-a stins din viaţă la sfârşitul săptămânii trecute, fiind înmormântat, luni, la Capela Haşaş din Cimitirul Municipal.

Abrudan era socrul chirurgului Adrian Maghiar, asociat al Spitalului privat Pelican, care era căsătorit cu fiica lui, Carmen.

Fostul şef al PECO era un personaj controversat, implicat în mai multe dosare penale privind administrarea firmei de stat, pe care a condus-o de dinainte de 1989 până la începutul anilor 2000.

La începutul anilor '90, de pildă, odată cu înfiinţarea Asociaţiei PAS (Participarea cu Acţiuni a Salariaţilor, primul pas spre privatizare), Abrudan a acaparat 40% din patrimoniul sucursalei Bihor a PECO, împreună cu apropiaţii săi, între care fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Petre Ştefan, şi cu cuscrul său, fostul rector Teodor Maghiar.

Planul de a prelua tot capitalul societăţii s-a spulberat după ce Guvernul a decis înfiinţarea Societăţii Naţionale a Petrolului Petrom prin reunificarea tuturor sucursalelor judeţene, iar acţionarilor li s-au oferit acţiuni echivalente valoric la noua companie naţională. Măsura, considerată o "renaţionalizare" de către reprezentanţii PAS, a fost atacată în instanţă, dar aceştia au pierdut procesul.

Cu toate acestea, seria afacerilor marca Abrudan nu s-a oprit. Un control al Curţii de Conturi efectuat la începutul anului 2001 a dezvăluit la PECO Bihor achiziţii publice supraevaluate de peste 2,3 milioane lei (la valoarea de acum a leului). De exemplu, modernizarea staţiilor de carburanţi din Aleşd şi Salonta, evaluată iniţial la 250.000 lei, a ajuns în final la 890.000 lei (Aleşd), respectiv 710.000 lei (Salonta). La fel, pentru reparaţiile capitale la instalaţia de îmbuteliere a gazului din Oradea, contractate pe 1,6 milioane lei, PECO Bihor a plătit în cele din urmă 3,5 milioane lei.

Tot Abrudan a dispus în decembrie 2000 achiziţionarea la un preţ mult umflat a unei benzinării de la Borod aparţinând firmei Get Madison, administrată de controversatul Gheorghe Ghiurău. Afaceristul a primit pe benzinărie 1,45 milioane lei deşi, potrivit evaluatorilor, nu făcea nici jumătate din sumă. Cazul a fost îngropat, însă, la fel ca şi celelalte. Ajutorul dat lui Ghiurău nu a fost totuşi uitat căci, după plecarea din Petrom, Abrudan a devenit director la IFOR, una din firmele afaceristului.

Abrudan a mai fost anchetat şi alături de celebrul Gheorghe Mudura, patronul firmei Master, încarcerat în prezent, pentru fraudarea cu 1,46 milioane lei a PECO Bihor, dar amândoi au fost scăpaţi de acuzaţii în respectivul dosar după mai bine de un deceniu de "declinări" succesive a competenţei anchetatorilor, pe motiv că "fapta nu a existat".

Citiţi despre cea din urmă anchetă care l-a avut protagonist pe Octavian Abrudan şi care a fost muşamalizată de procurorii orădeni în articolul: Nevinovat că a furat: Cum l-au "spălat" procurorii pe ex-directorul PECO, Octavian Abrudan