Liderul istoric al Cubei, Fidel Castro, a murit la vârsta de 90 de ani.  El avea serioase probleme de sănătate încă din anii 2000.

Anunţul decesului a fost făcut, într-un scurt discurs susținut la televiziunea de stat, chiar de fratele său, Raul Castro, actualul preşedinte al Cubei.

„Drag popor cubanez, cu profundă durere apar în faţa voastră şi a prietenilor noştri din America şi din toată lumea ca să vă informez că azi, 25 noiembrie 2016, la ora 22:29 (sâmbătă, ora 5.29, ora României - nr), a murit comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro. Îndeplinind voinţa expresă a lui Fidel, trupul său va fi incinerat la primele ore ale dimineţii, sâmbătă, 26 noiembrie. Comisia care organizează funeralile va informa în detaliu poporul cu privire la organizarea omagiilor postume aduse fondatorului Revoluţiei cubaneze. Spre victorie eternă!”, a anunțat Raul Castro.

Deși trupul va fi incinerat sâmbătă, funeraliile vor avea loc duminică, 4 decembrie, la Santiago de Cuba, potrivit deciziei luate sâmbătă, de Consiliul de Stat. În timpul zilelor de doliu vor fi întrerupte orice activități și spectacole publice, a anunțat executivul cubanez.

Conform agenției de știri Agerpres, după funeralii, guvernul cubanez va organiza o procesiune de patru zile, timp în care cenușa liderului revoluției comuniste cubaneze va traversa întreaga insulă pentru ca admiratorii lui Fidel Castro să își ia rămas bun de la cel pe care îl supranumiseră "Liderul Maxim".

Digi 24 notează că Fidel Castro rămâne în istorie prin faptul că a reușit să construiască un stat comunist chiar în coasta Statelor Unite şi timp de cinci decenii Washingtonul a încercat – în zadar – să-l răstoarne de la putere. A părăsit de bunăvoie puterea, oficial în 2008, din cauza problemelor de sănătate.

Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008. În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro. 

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

Mediafax arată că, în luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi".

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

Mediafax mai notează că Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.

Transformând Cuba dintr-un spaţiu al americanilor bogaţi într-un simbol de rezistenţă faţă de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă preşedinţi americani.

Fidel Castro a reuşit să blocheze complotul CIA numit "Golful Porcilor" în anul 1961, evitând şi numeroase tentative de asasinat.

Alianţa lui cu Moscova a generat Criza Rachetelor în anul 1962, o perioadă de tensiuni intense cu Statele Unite timp de 13 zile care aproape a generat un război nuclear.

Din cauza deteriorării stării de sănătate, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, în mod provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008.

Raul Castro a introdus o serie de reforme specifice economiei de piaţă şi a acceptat normalizarea relaţiilor cu Statele Unite, după zeci de ani de ostilităţi.