Omul de cultură Corneliu Crăciun s-a stins din viaţă joi, la vârsta de 67 de ani, după o îndelungată luptă cu cancerul.

Corneliu Crăciun s-a născut în localitatea Rupea, din Braşov, unde tatăl său muncea în domeniul industrial. Familia lui s-a întors însă în Bihor, unde filologul a urmat şcoala generală din Sudrigiu, iar apoi liceul în Beiuş. În perioada 1961-1966, Crăciun a studiat la facultatea de Filologie din Cluj Napoca.

După absolvire a devenit profesor la Liceul Pedagogic din Beiuş, iar apoi la cel din Oradea. Din 2001, a predat la Colegiul de Institutori al Universităţii Oradea, iar apoi a devenit profesor conferenţiar doctor la Universitatea Partium.

Corneliu Crăciun a lansat mai bine de 20 de cărţi de literatură, critică literară, gramatică, metodica predării limbi române, dar şi istorie. De asemenea, a publicat sute de articole literare în revistele de cultură din Oradea şi Cluj.

În urmă cu aproape un an, istoricul lansa în Sala Mare a Primăriei cartea "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică", în care autorul a cules informaţii despre populaţia, societatea, sănătatea şi modul de viaţă din acea perioadă.

"A fost unul dintre cei mai importanţi critici şi istorici literari ai oraşului, unul dintre promotorii tinerelor talente, dar şi unul dintre cei mai asidui publicişti literari ai oraşului", a declarat Miron Blaga, consultant al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.

Înmormântarea lui Corneliu Crăciun va avea loc sâmbătă, la ora 12, la Capela Frenţiu din Cimitirul Municipal.