Fostul papă Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani, a anunţat sâmbătă biroul de presă de la Vatican.

El a murit sâmbătă dimineaţă, la ora locală ora 9:34, la reşedinţa sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit după ce a demisionat în 2013, notează Vaticannews.va

De câteva zile, presa internaţională a scris că starea de sănătate a înaltului prelat este precară. Însuşi Papa Francisc a vorbit despre starea de sănătate a predecesorului său şi le-a cerut oamenilor să se roage pentru el.  

Biserica Catolică are protocoale stricte pentru moartea unui papă, care cel mai probabil se vor aplica şi în cazul fostului papă, deşi acesta a demisionat din funcţie în 2013, invocând bătrâneţea.

Cu numele din naştere Joseph Ratzinger, cardinalul german a fost ales papă în aprilie 2005 şi a ales să se numească Benedict. Apoi, el a devenit primul papă în 600 de ani care a renunţat la această funcţie.

Aşa s-a ajuns la situaţia ca în apropiere de Vatican să trăiască doi papi, deoarece Benedict a locuit în Grădinile Vaticanului, la mănăstirea Mater Ecclesiae, şi a apărut ocazional alături de succesorul său.

Moartea acestuia va stabili şi o premieră în istoria Bisericii Catolice. "Nu am mai avut până acum o astfel de situaţie în care un papă în viaţă va ajuta la îngroparea unui papă care a murit", a spus istoricul catolic John McGreevy, a notat BBC.

Biroul de presă al Vaticanului va anunţa în următoarele ore detalii legate de funeraliile suveranului pontif. 

UPDATE:

Vaticannews.va a anunţat că funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea vor avea loc joi, 5 ianuarie, şi vor fi oficiate de actualul suveran pontif, Papa Francisc.

Ceremonia va începe la ora locală 9.30, în Piaţa Sfântul Petru.

Până atunci, trupul clericului va fi depus în bazilica din piaţă, pentru ca credincioşii să îi poată aduce un ultim omagiu, prin rugăciuni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!