Fostul secretar general al ONU în perioada 1997-2007, Kofi Annan, a decedat la vârsta de 80 de ani. 

În calitatea sa de secretar general, a fost un susţinător constant al drepturilor omului, al statului de drept, al Africii, încercând totodată să aducă organizaţia mai aproape de publicul larg, de sectorul privat şi de alţi parteneri internaţionali.

În decembrie 2001, tocmai pentru demersurile sale pentru protecția drepturilor omului, Kofi Annan a primit la Oslo premiul Nobel pentru Pace. Kofi Annan și-a lăsat în urmă soția, Nane, și trei copii.

Născut în Ghana, pe 8 April 1938, a fost primul oficial ONU care a avansat în ierarhia organizaţiei până la funcţia de secretar general, scrie The Guardian.

"Astăzi deplângem moartea unui om minunat, un lider şi un vizionar: fostul secretar general al ONU, Kofi Annan. O viaţă trăită bine. O viaţă care merită celebrată", a transmis, pe Twitter, agenţia pentru imigraţie a ONU.

Kofi Annan a intrat în Organizația Națiunilor Unite în 1962 ca ofiţer pentru chestiuni administrative şi buget în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Geneva. 

Înainte de a fi ales secretar general al ONU a fost numit în funcţia de subsecretar general pentru menţinerea păcii. Din această funcţie a contribuit în 1990 la repatrierea din Irak a peste 900 de angajaţi ai unor organizaţii şi companii internaţionale şi a altor cetăţeni non-irakieni.

Kofi Annan se implică în 2000 în demersurile pentru retragerea Israelului din Liban şi în 2006 contribuie la încetarea ostilităţilor între Israel şi Hezbollah.

În aprilie 2000, a emis un raport privind rolul Naţiunilor Unite în secolul 21, subliniind necesitatea unui set de acţiuni pentru reducerea sărăciei şi inegalităţii sociale, pentru îmbunătăţirea educaţiei, eliminarea HIV/SIDA, protecţia mediului şi protejarea oamenilor de diferitele forme de violenţă. Acest raport a stat la baza Declaraţiei Mileniului adoptată de liderii statelor membre ONU care au luat parte la summitul ONU din luna septembrie a aceluiaşi an, potrivit site-ului dedicat premiului Nobel pentru Pace. 

Annan a jucat un rol proeminent în crearea Fondului Global pentru lupta împotriva HIV/SIDA, a tuberculozei şi a malariei, în adoptarea primei strategii a ONU pentru combaterea terorismului şi în ce priveşte acceptarea de către statele membre a responsabilităţii de a proteja oamenii faţă de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.