Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani. „Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în seara asta după o boală gravă și prelungită”, a transmis Spitalul Clinic Central, potrivit agenției RIA.

Gorbaciov a fost ultimul lider al Uniunii Sovietice. El a preluat puterea în 1985, când a devenit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. 

Fostul lider sovietic este cunoscut pentru reformele sale de liberalizare a pieței și discursului politic din Uniunea Sovietică. Mișcările politice perestroika („reconstruire”) și glasnost („deschidere”) au venit într-un moment în care economia centralizată a Uniunii Sovietice stagna din cauza lipsei de competiție, scrie romania.europalibera.org. 

Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa timp de aproape 50 de ani, ducând la reunificarea Germaniei, notează şi Digi 24. 

Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991, la câteva zile după ce liderii Belarusului, Rusiei și Ucrainei au declarat că URSS nu mai există.

După moartea lui Mihail Gorbaciov, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat „profunde condoleanțe” familiei acestuia, în timp ce alți lideri ai lumii i-au lăudat viziunea și cariera. Președintele SUA, Joe Biden, a spus că Gorbaciov a fost un „lider rar” cu „imaginație pentru a vedea că un alt viitor este posibil”.

„În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat, potrivit Libertatea.ro. 

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Mihail Gorbaciov a fost „un lider demn de încredere şi respectat”, iar Emmanuel Macron i-a mulțumit pentru „angajamentul său față de pacea în Europa”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!