Primul preşedintel de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, a murit joi, la vârsta de 95 de ani. În Africa de Sud a fost decretat doliu naţional. Fostul preşedinte va avea parte de funeralii de stat. În Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, drapelele au fost coborâte în bernă.

Anunţul decesului a fost făcut de actualul preşedinte al Africii de Sud, Jacob Zuma. "Acum se odihneşte. Acum şi-a găsit liniştea. Naţiunea noastră şi-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru a pierdut un tată", a spus Jacob Zuma, într-un discurs televizat. "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adăugat el.

Nelson Mandela a fost internat în spital în iunie, având o infecţie pulmonară. A fost externat la 1 septembrie, dar starea sa era în continuare critică.

Născut la 18 iulie 1918 în Africa de Sud, Nelson Rolihlala Mandela a fost singurul membru al familiei sale care a urmat o şcoală primară. Perseverent încă din copilărie, şi-a continuat studiile, inclusiv pe cele universitare. S-a alăturat de tânăr luptei pentru emanciparea populaţiei de culoare şI eliminarea discriminării. În 1944, se înscrie în liga de tineret a Congresului Naţional African şi devine unul dintre principalii activişti împotriva apartheid-ului. Regimul sud-african îi urmăreşte fiecare mişcare şi în 1962 este arestat pentru că incita muncitorii la grevă şi pentru că părăsise ţara fără permisiunea puterii. Ulterior, Mandela a fost judecat pentru sabotaj şi conspiraţie la răsturnarea guvernului. Risca pedeapsa capitală, dar după apelul mai multor instituţii internaţionale, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă la 12 iunie 1964. A fost eliberat 27 de ani mai târziu.

În semn de apreciere a luptei sale, în 1993 Nelson Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace. Iar după victoria în alegeri a Congresului Naţional African, în aprilie 1994, Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

A condus Africa de Sud până în 1999, când nu a mai vrut să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Nu a renunţat însă să lupte. S-a dedicat eradicării sărăciei şi luptei împotriva răspândirii SIDA, participând la mai multe campanii internaţionale prin intermediul fundaţiei care îi poartă numele.