Deputatul Octavian Bot, unul din cei mai activi politicieni locali, a încetat din viaţă, sâmbătă, 18 iulie, după o agonie de aproape patru zile, timp în care a fost incoştient, în comă.

Octavian Bot a încetat din viaţă cu câteva minute înaintea orei 14.00, după cum au declarat BIHOREANULUI surse medicale."Decesul a fost constatat oficial de către medicul de gardă de la secţia unde a fost internat, doctorul Mihai Florea, cauza consemnată fiind stopul cardio-respiratoriu", arată sursa.

Dispariţia lui Bot a survenit la capătul a două săptămâni de spitalizare în care deputatul s-a aflat sub supraveghere la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, din cauza agravării stării de sănătate, afectată în ultimii cinci ani de o boală oncologică.

Ştirea morţii politicianului a apărut o scurtă perioadă, miercuri, pe site-urile locale, înainte ca decesul să fi fost declarat oficial, stârnind confuzie chiar şi la nivel naţional, Bot fiind un personaj cunoscut în politica înaltă. Gruparea din care acesta a făcut parte, ALDE, a transmis public un mesaj de condoleanţe, pe care apoi a fost nevoit să şi-l retragă, invocând o "impardonabilă eroare".

În urmă cu cinci ani, Octavian Bot fusese diagnosticat cu leucemie, fiind şi operat şi tratat în străinătate. În ultimele două luni, însă, boala intrase într-o fază galopantă, care l-a ţintuit la pat.

"Domnul Bot suferea de o afecţiune oncologică în formă rară pe care şi-a tratat-o în urmă cu cinci ani la Viena, dar care a recidivat. În ultima lună s-a simţit tot mai rău, iar de o săptămână era internat în spital", a povestit BIHOREANULUI consilierul parlamentar Mircea Teaha.

Octavian Bot s-a născut în 1 ianuarie 1951, la Păuleşti (Bihor) şi a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutul Politehnic din Timişoara în 1975. Înainte de 1989, a fost, după stagiatură, vreme de peste două decenii, profesor la liceele Sinteza şi Gojdu. Era căsătorit şi avea o fiică, care e de meserie notar.

După revoluţie, Octavian Bot s-a implicat puternic în viaţa publică, deţinând, pentru o scurtă perioadă, în 1990, chiar funcţia de primar interimar al municipiului Oradea. Într-o lume populată de mediocrităţi, s-a făcut repede remarcat prin inteligenţa sa, spiritul viu şi limba ascuţită, fiind un adversar de temut în planul polemicilor şi al discursurilor publice.

Prin trecerea de la un partid la altul, şi-a format şi faima de "traseist", termen pe care l-a respins însă cu vehemenţă, subliniind că el a rămas de fapt fidel, constant, valorilor liberale. Bot a fost membru PAC, CDR, PL 93 (inclusiv vicepreşedinte naţional), PNL (inclusiv membru al Biroului Politic Naţional), PNL-CD, UFD, AP (vicepreşedinte naţional la toate trei), PDL, iar în utlima perioară membri al PLR, actual ALDE (formaţiunea iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu).

Octavian Bot a fost deputat în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 şi 2008-2012. În actuala legislatură, ce a început în 2012, a fost ales deputat într-un colegiu din Bucureşti, pe listele PNL, după refuzul liberalilor bihoreni de a-l accepta pe listele locale.

Ultima ieşire publică a deputatului s-a înregistrat în luna ianuarie a acestui an, când, într-o conferinţă de presă la partid, s-a lansat în noi atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a etichetat drept "preşedinte gafeur", "nepregătit" şi "jenant", precum şi a PNL, despre care afirma că nu are nimic în comun cu partidul Brătienilor.

Tot atunci, Bot critica şi Alianţa pentru România Curată că "ia bani fără să facă nimic", după ce la finele anului trecut îi oferise premiul - ironic - de "Traseistul anului 2014". Întreaga sa carieră politică, în care a schimbat zece partide, nu a făcut decât să fie consecvent ideilor de dreapta, traseişti fiind cei care "îşi schimbă radical orientările", susţinea Bot.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!