Primul preşedinte al PNL, după reînfiinţarea partidului, după 1990, a murit miercuri seară, la vârsta de 94 de ani. Anunţul a fost făcut chiar de către PNL.

"Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată", anunţă PNL, pe Facebook.

Radu Câmpeanu a fost primul preşedinte al PNL după căderea regimului comunist, el deţinând această funcţie între anii 1990-1993.

Născut la la 28 februarie 1922, la Bucureşti, Câmpeanu a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea Bucureşti, specializarea Drept constituţional. Digi24.ro menţioneză că, înainte de cel de-al doilea război mondial, acesta a fost şef al Tineretului Liberal, iar în timpul războiului a fost student. Câmpeanu a participat la manifestaţiile anti-comuniste din 24-28 februarie 1945, a fost arestat în 1948 şi a petrecut mai mulţi ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deţinut politic, în august 1973 Câmpeanu a emigrat în Franţa împreună cu soţia sa Monica Papadopol şi cu fiul lor Barbu. La Paris, s-a arătat foarte activ în rândurile exilaţilor, dar după sosirea lui Paul Goma a fost suspectat ca informator al Securităţii.

A revenit în ţară după Revoluţie, devenind fondator al Partidului Naţional Liberal (6 ianuarie 1990), partid înregistrat la Judecătorie la 12 ianuarie. În 1990, Câmpeanu a devenit vicepreşedinte al C.P.U.N., apoi vicepreşedinte al Senatului, între 1990 şi 1992.

Potrivit Mediafax, Radu Câmpeanu a fost primul candidat anunţat la Preşedinţie în 1990, intrând în competiţie cu Ion Raţiu (PNŢCD) şi Ion Iliescu (FSN). S-a plasat, însă, pe locul 2, şi a obţinut 10,64 % din voturi. În aprilie 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieşirea din Convenţia Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%, astfel că PNL nu a intrat în Parlament.

Eşecul l-a costat. Deputaţii şi senatorii liberali grupaţi în Consiliul pentru Refacerea PNL au obţinut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL, în funcţia de preşedinte fiind ales Mircea Ionescu-Quintus.

Mediafax notează că, după 1992, diferitele formaţiuni liberale apărute după sciziunile PNL au încercat să se reunească, iar Radu Câmpeanu a rămas izolat, la conducerea unui partid ieşit din calculele politice. În 2003, formaţiunea condusă de Câmpeanu a fost absorbită în PNL. Deşi a fost ales senator din partea Alianţei PNL-PD, activitatea sa politică în partid a scăzut în intensitate. A fost senator până la data de 12 decembrie 2008.