Apreciatul taragotist Dumitru Fărcaş a murit la vârsta de 80 de ani. Presa centrală scrie că artistul era internat într-un spital din Cluj-Napoca după ce a suferit un infarct.

"Sunt şocată. Am primit o veste cumplită... Maestrul Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă! Am fost împreună de ziua domniei sale în 12 mai când a împlinit 80 de ani. A oferit atunci un spectacol memorabil. Maestrul era atat de fericit, a fost ultimul său spectacol. Orice cuvânt e de prisos!", a scris marți dimineața, pe Facebook, prezentatoarea TV Iuliana Tudor.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", în 1967.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când a fost angajat ca instrumentist în Ansamblul "Maramureşul" din Baia Mare. Doi ani mai târziu a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Dumitru Fărcaş a primit titlul de "cetăţean de onoare" al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

"În semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului", Dumitru Fărcaş a primit, în 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului".

În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.