Etnograful Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, care a locuit de zeci de ani în Oradea, a decedat, joi, în Israel.

Anunţul a fost făcut de mai mulţi apropiaţi ai acesteia, pe reţeaua de socializare Facebook, precum şi de Asociaţia evreiască Tikvah din Oradea. "Cu imensă tristeţe ne luăm rămas-bun de la prietena, mentorul nostru şi membrul onorific al Asociaţiei Tikvah, care a fost doamna Tereza Mózes", au scris reprezentanţii asociației.

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI şi de Marius Stern, membru în Comunitatea Evreilor din Oradea şi apropiat al familiei. "Doamna Mózes a decedat ieri, iar astăzi (vineri - n.r.) are loc înmormântarea, la ora 10.30, în Tel Aviv", a spus acesta. 

Tereza Mózes s-a stabilit în urmă cu mai mulţi ani în Israel. În 6 noiembrie 2022 aceasta a împlinit venerabila vârstă de 103 ani. 

În perioada petrecută în oraşul de pe Criş, Tereza Mózes a lucrat ani de zile ca etnograf la Muzeul Ţării Crişurilor.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, în 2019, la Muzeul Evreilor din Oradea, 100 de orădeni, între care cei mai mulţi elevi, i-au urat "La mulţi ani!" şi au citit fragmente din cartea "Decalog însângerat".

Aceasta i-a ascultat pe toţi, prin intermediul unui apel video pe Skype.

Originară din Şimleu Silvaniei, Tereza Mózes s-a născut în familia lui Ignác Klärmann şi Mária (Szmuk), având trei surori, Ibi, Magda, Erzsi, şi un frate, David (Duci). În 1928, familia Klärmann s-a mutat la Oradea, micuţa Tereza având pe atunci 9 ani. Aici, a urmat cursurile Gimnaziului de Fete Evreiesc, apoi Liceul "Oltea Doamna".

A fost martora schimbărilor petrecute la nivelul oraşului între anii 1928-1944, transformări politice şi sociale, în urma cărora dintr-un oraş primitor, Oradea s-a transformat treptat într-un oraş ostil evreilor. A fost închisă în ghetoul din Oradea, iar mai apoi dusă pe rând în lagărele Auschwitz-Birkenau, în cele din Kaiserwald, Riga şi Stutthof. A fost închisă şi la Dörbek, un lagăr din nordul Poloniei.

Scăpată cu viaţă, Tereza Mózes a scris ulterior cartea "Decalog însângerat", precum şi volumul "Evreii din Oradea".

Tereza Mozes a fost căsătorită cu doctorul orădean Carol Mózes, care după al Doilea Război Mondial a întemeiat Şcoala locală de asistente medicale şi a semnat "Biblia" celor din domeniu, cartea "Tehnica îngrijirii bolnavului".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!