Doi bărbați din Bihor, unul de 44 de ani din comuna Brusturi și unul de 42 de ani din comuna Tileagd, au fost reținuți de polițiști, primul fiindcă a prădat o pădure și a tăiat ilegal nu mai puțin de 31 de arbori, iar al doilea fiindcă a cumpărat lemne de la el, deși știa că sunt furate dintr-o pădure a statului. 

Reținuți 24 de ore 

Cazul a fost mediatizat joi de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, care transmite, printr-un comunicat, că bărbații au fost reținuți miercuri pentru 24 de ore în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă. 

Concret, bărbatul de 44 de ani din Brusturi este bănuit de „săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori din vegetație din fondul forestier național, furt de arbori din vegetația forestieră din fondul forestier național, conducere fără permis, tractarea pe drumurile publice unei remorci neînmatriculate, toate în formă continuată”, în timp ce cel de 42 de ani din Tileagd este bănuit de „complicitate la infracțiunile de tăiere ilegală și furt de arbori din vegetația forestieră din fondul forestier național”. 

31 de copaci, puși la pământ

Potrivit comunicatului, „în urma cercetărilor efectuate, polițiștii bihoreni îl bănuiesc pe bărbatul de 44 de ani că, în perioada septembrie 2021 - mai 2022, ar fi condus un autoturism pe drumul județean 191B, pe timp de noapte, în repetate rânduri, cu care ar fi tractat o remorcă neînmatriculată, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, până într-o pădure care face parte din fondul forestier național, din extravilanul localității bihorene Sacalasău și ar fi tăiat ilegal și sustras, în total, 31 de arbori, de esențe gorun, carpen, fag și cireș, cauzând astfel un prejudiciu de 18.419,2 lei”. 

Într-una dintre nopți, hoțul ar fi fost însoțit de un tânăr de 26 de ani din comuna Sârbi, cercetat acum și el de polițiști. 

În ceea ce-l privește pe bărbatul de 42 de ani, acesta a fost reținut de polițiști fiindcă „în noaptea de 5 spre 6 mai 2022, ar fi cumpărat de la cei doi bărbați, de 44 și 26 de ani, material lemnos provenit din comiterea unor infracțiuni de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori, cu toate că ar fi știut că materialul lemnos provine din comiterea unor infracțiuni”. 

Opt percheziții 

Cercetările în acest caz au început în mai 2022. Au fost efectuate opt percheziții domiciliare, la locuințele a șase persoane, „cu vârste cuprinse între 26 și 47 de ani, din comunele bihorene Brusturi, Tileagd și Sârbi, toate cercetate penal în această cauză de polițiștii Secției nr. 3 de Poliție Rurală Biharia, în urma cărora au fost descoperiți și indisponiblizați, până la finalizarea cercetărilor, 15 metri cubi de material lemnos, în legătură cu care se presupune că ar proveni din săvârșirea de infracțiuni”. 

Polițiștii Secției nr. 3 de Poliție Ruală Biharia continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!