Un tânăr angajat la unul dintre cafenelele Starbucks din San Diego, California, a refuzat să o servească pe o femeie, Amber Lynn Gilles, care nu purta mască, scrie News.ro.

Nervoasă, femeia l-a fotografiat pe tânărul Lenin Gutierrez şi a postat imaginea pe Facebook, criticând atitudinea angajatului. "Iată-l pe Lenin de la Starbucks care a refuzat să mă servească pentru că nu purtam mască. Data viitoare voi aştepta poliţiştii şi voi aduce scutire medicală", a scris ea pe reţeaua de socializare.

Internauţii, însă, l-au lăudat pe tânăr. "Nu există niciun motiv să fie umilit public un băiat care încearcă să muncească la fel ca în orice altă zi", a comentat cineva la postarea femeii. Pe femeie în schimb au caracterizat-o ca fiind o "Karen", nume folosit pentru a desemna o femeie albă care face remarci nepotrivite.

Mesajul postat de Amber Lynn Gilles a fost repostat de peste 40.000 de ori, până când un bărbat, Matt Cowan, l-a găsit şi a lansat o campanie pe site-ul GoFundMe care să reprezinte un "bacşiş" pentru tânăr.

"Am stabilit bacşişul la 1.000 de dolari, crezând că vom avea noroc dacă ajungem la 250. Când am ajuns la 100 de dolari, am fost depăşit", a declarat Matt Cowan la Matt Cowan, citat de Washington Post (WP).

De la incident, la 22 iunie, s-au strâns peste 60.000 de dolari (53.000 de euro), de la peste 5.000 de persoane.

Cu această sumă, tânărul vrea să-şi împlinească visul de a deveni dansator şi a lansa un program de dans, a declarat el pentru Newskeek.

Lenin a ţinut să le mulţumească tuturor celor care l-au susţinut, povestind ceea ce s-a întâmplat. "Am întrebat-o dacă are mască şi mi-a spus că nu are nevoie. I-am arătat recomandările destinate clienţilor, care prevăd obligaţia să poarte mască. Ea s-a enervat şi a început să nu se simtă în largul ei. A plecat, iar apoi s-a întors şi m-a întrebat cum mă cheamă. I-am spus că mă cheamă Lenin, mi-a făcut poză şi mi-a spus că are să contacteze sediul social al Starbucks", a mărturisit el.

Lui Amber Lynn Gilles nu i-a plăcut fondul destinat lui Lenin. Într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, ea spune că a primit ameninţări cu moartea. "Eu nu l-am ameninţat, am îndemnat să i se denunţe faptele. Nu l-am ameninţat şi am primit ameninţări cu moartea, mii, este foarte înfricoşător", declară ea.

Un reprezentant al Starbucks a insistat că regulile trebuie respectate. "Cerem respectuos clienţilor să urmeze protocoalele de securitate şi distanţare socială recomandate de oficiali din domeniul sănătăţii publice, inclusiv purtarea unei măşti faciale în timpul vizitei în magazinele noastre", a declarat el la KGTV.