Astă-iarnă, BIHOREANUL prezenta o situaţie revoltătoare: un profesor fusese ameninţat de directorul şcolii şi de inspectorul şcolar general cu pierderea locului de muncă, pentru că îndrăznise să asculte nişte copii de PDL-işti, iar apoi să le dea note mici în catalog.

Ameninţat să modifice notele şi să facă propagandă pentru Traian Băsescu, în caz contrar urmând să-şi piardă pâinea, omul s-a plâns procurorilor. Cu înregistrarea şantajului servită mură-n gură, anchetatorii au decis însă că... "fapta nu a avut loc"!

Note pe merit

03 Hebristean.jpgCălin Hebriştean (foto) predă istorie, geografie, engleză şi franceză, ca profesor suplinitor, la Şcoala din satul Orvişele, comuna Brusturi. E un dascăl "4 în 1", pentru că de obicei profesorii nu se înghesuie la şcolile de la ţară, cu atât mai puţin la una aflată într-un sătuc izolat.

La finalul lunii noiembrie 2009, bolnav fiind, Hebriştean avusese un concediu medical de două săptămâni. În prima zi după revenirea la serviciu, a comis o faptă de la care aveau să i se tragă o mulţime de belele: a îndrăznit să-şi asculte elevii la geografie, iar celor care n-au ştiut nici măcar să identifice un ocean pe harta lumii le-a dat note de 3. Peste câteva zile, a aflat că părinţii a trei odrasle l-au reclamat la directorul şcolii, Andrei Tudorescu.

Eject de la PDL!

În urma reclamaţiilor, însuşi şeful Inspectoratului Şcolar, PDL-istul Dorel Luca, s-a deplasat în comună pentru a rezolva problema. Şi, împreună cu Tudorescu, dar şi cu şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan (care n-are nicio legătură cu învăţământul) l-a luat la rost pe profesorul Hebriştean. Motivul vizitei lui Luca şi a lui Mocan în Brusturi era însă lesne de înţeles: la fel ca directorul şcolii comunale, toţi au un numitor comun cu părinţii reclamagii: sunt colegi de partid! Iar în acel moment campania prezidenţială era în plină desfăşurare şi orice mărunţiş conta la adunarea voturilor.

Cei trei PDL-işti l-au interogat pe Hebriştean, care a avut suficientă prezenţă de spirit încât să înregistreze cu telefonul discuţia. "Aţi fost în concediu, aţi revenit la şcoală şi aţi început să daţi note", începea Luca să îi explice profesorului problema. "Nu aveaţi voie să-i ascultaţi în prima zi după concediu. Copiii ăia erau relaxaţi", perora şeful Inspectoratului, ameninţând: "Nu e posibil, deontologic e zero! Dacă vă reclamă părinţii, pot să vă fac eject!".

Clar?!

După ce a fost prelucrat asupra "greşelii", Hebriştean a primit şi sfaturi cum să şi-o repare. Finalul conversaţiei îi incriminează clar pe Luca şi pe Tudorescu. "Ideea e să reglaţi problema. Ascultă: facem 8 din 3, că altfel părinţii îţi fac reclamaţie", a recomandat inspectorul.

03 Andrei Tudorescu.jpgDirectorul şcolii a susţinut şi el soluţia lui Luca: "Vrei să rămâi fără pită?". Apoi, acelaşi Andrei Tudorescu (foto) i-a trasat lui Hebriştean şi alte sarcini: "Le ceri scuze la părinţi, mai nu ştiu ce, şi îi atragi de partea noastră. Să-i faci să voteze cu Băsescu! Şi tu să votezi cu Băsescu. Clar?!".

Sarcini la care Dorel Luca, de faţă fiind, nu a obiectat, deşi deontologia pe care tocmai o invocase îi interzicea imixtiunea politicului în mediul şcolar. Dar cum putea să facă altfel când el însuşi îşi datora funcţia apartenenţei la PDL?

Fapta nu există

Hebriştean a depus înregistrarea la Parchetul Aleşd, unde le-a făcut plângere penală inspectorului general şi directorului pentru că l-au şantajat şi l-au forţat să voteze cu Băsescu, ameninţându-l că în caz contrar îşi pierde slujba.

Parchetul Bihor a întocmit, atunci, un dosar penal, atât pentru Andrei Tudorescu, cât şi pentru Dorel Luca, dar nu pentru şantaj, ci pentru "împiedicarea exercitării libere a dreptului de vot", o infracţiune electorală pedepsită mult mai blând.

03 Paunel Galos.jpgDosarul a fost înaintat Parchetului Curţii de Apel Oradea pentru soluţionare, iar procurorii de aici şi-au spus în final cuvântul. "S-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Luca Dorel în ce priveşte comiterea infracţiunii de împiedicare a exercitării libere a dreptului de vot, cu motivarea că această faptă nu există", zice purtătorul de cuvânt, Păunel Galoş (foto).

"Din probele administrate nu au rezultat ameninţări care să conducă la inducerea unei stări de temere ori presiuni care să îngrădească, să modifice ori să împiedice posibilitatea exercitării în mod liber a dreptului de vot", se mai arată în rezoluţia Parchetului. Aceeaşi soluţie s-a dat şi în cazul directorului Tudorescu. Cine e autorul rezoluţiei, Galoş refuză să spună: "Soluţia este a Parchetului, nu a unui procuror anume. Aşa e cinstit să spunem, pentru a-i feri pe procurori". De ce să-i ferească, nu se ştie...

Doar indiciu

Potrivit procurorilor, toate vorbele spuse de Luca şi de Tudorescu nici nu au existat, chiar dacă au fost înregistrate! Şi asta pentru că înregistrarea făcută de Hebriştean nu fusese autorizată. "Pentru a avea valoare legală ca probă, înregistrarea trebuia să fie autorizată de un judecător", explică Galoş. În caz contrar, ea nu poate fi considerată probă, ci doar indiciu. Altfel spus, nu poate dovedi, singură, un fapt, pentru asta având nevoie de o altă probă cu care să fie conexată.

03 Cristian Danilet.jpg"Înregistrările video din spaţiile publice sunt tot neautorizate, dar tocmai pentru că se află pe domeniul public şi se presupune că oamenii ştiu că sunt filmaţi, sunt considerate probe în cazul în care, de pildă, surprind o tâlhărie. În alte situaţii înregistrările trebuie coroborate cu alte probe, pentru a fi ele însele probe", a comentat situaţia, la solicitarea BIHOREANULUI, judecătorul Cristi Danileţ (foto).

Şi cum în cazul Luca-Tudorescu nu au existat alte probe, ambii au devenit, dintr-o dată, persoane cinstite, adevărate repere de moralitate şi onestitate!

În plata Domnului

Dacă la vremea şantajului se scuza că a vrut doar "să facă armonie între profesor şi părinţi", acum Luca refuză orice comentariu. "Nu vreau să zic nimic, s-a pronunţat o soluţie şi gata! În fond, a fost o situaţie creată numai de BIHOREANUL", a replicat Luca. Ca şi când ziarul ar fi inventat şantajul...

Cât despre victimă, Hebriştean putea contesta NUP-ul în termen de o lună, dar n-a făcut-o. Locuind în chirie în Oradea şi având adresa de corespondenţă în satul natal, la părinţi, pofesorul zice că nu ştia de rezoluţia procurorilor. "Probabil a fost trimisă la ai mei acasă, dar mie nu mi-a zis nimeni nimic. Poate părinţii au vrut să mă facă să încetez...", caută omul o explicaţie.

De altfel, recunoaşte el, şi dacă ar fi aflat în timp util tot n-ar fi contestat-o. Ceea ce nici nu e condamnabil, dat fiind că şi el şi sora sa lucrează în învăţământ. "Îi las în plata Domnului, poate bate El mai bine decât cei care ar trebui!", zice profesorul cu resemnare. Căci, nu-i aşa?, niciodată un peşte mic nu va înghiţi un peşte mare...


SCUZE ŞI ACUZE
Recidivistul Luca

03 Florin Malai.jpgAcuzele aduse de Hebriştean nu au fost primele de acest gen la adresa lui Dorel Luca. Tot anul trecut, în septembrie, directorul Colegiului Tehnic Vadu Crişului, Florin Mălai (foto), l-a acuzat pe şeful IŞJ că l-a presat să demisioneze pentru a-l înlocui cu un PDL-ist. "Mi-a spus că dacă nu plec o să-mi trimită controale care să-mi afecteze calificativul".

Împreună cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, directorul din Vadu Crişului dezvăluia că aceleaşi presiuni le-a aplicat Luca şi directorului Liceului Pedagogic Beiuş, Ionel Dringo, precum şi lui Liviu Galea, directorul Colegiului Arany Janos din Salonta.

Luca s-a mai remarcat şi prin pedelizarea Inspectoratului Şcolar, schimbând cinci inspectori înainte să le expire contractele, doar pentru a-i înlocui cu propriii colegi de partid. De fiecare dată, Luca răspundea sec: "Sunt schimbaţi fie pentru că nu îndeplinesc condiţiile să ocupe funcţia, fie pentru a aduce un suflu nou în managementul şcolilor". Adică, un suflu portocaliu!