Orădeanul Ionel Nistor a stat, timp de trei ani, cu o lamă de bisturiu în coloana vertebrală, în urma unei intervenţii făcute de un medic clujean care l-a operat în 2004 pentru o infecţie la coloană, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca.

Supriza

"Operaţia a reuşit, în ghilimele, a avut două cataracte, dezlipire de retină, şi două hepatite, B şi C, pe care le-a luat de la operaţie. Toate l-au pus la pat, iar el avea dureri de coloană îngrozitoare. Abia după trei ani, cu greu, am reuşit o radiografie, la Clinica Maria din Oradea, şi, surpriză, am descoperit că avea o lamă de bisturiu în coloană", a povestit soţia bărbatului, Angelica Nistor.

ionel nistor 3.jpg"Am aflat că, în timpul intervenţiei, o lamă de bisturiu a fost ruptă în mai multe fragmente, care s-au împrăştiat printre structurile nervoase şi vertebre, pe care au scos-o, dar medicul Florian Ştefan a mai lăsat o lamă de 4,5 centimetri înăuntru. Trei ani am stat cu ea în corp fără să ştiu. Culmea, domnul doctor a spus că a observat incidentul, dar nu a suflat o vorbă, nici mie, ca pacient, nici familiei şi nici şefilor săi", a completat Ionel Nistor.

Orădeanul a fost internat la Spitalul Elias din Bucureşti, în 2007, unde a fost operat din nou şi unde i-a fost extras bisturiul din coloană, pe bucăţi. "Am făcut plângeri peste tot împotriva medicului Ştefan Florian, şi la Băsescu, la Ministerul Justiţiei, la Ministerul Sănătăţii... La Colegiul Medicilor din Cluj au zis că doctorul a procedat corect din punct de vedere profesional şi deontologic, Colegiul Medicilor din România l-a găsit vinovat de neglijenţă în serviciu şi i-au dat o simplă mustrare", acuză orădeanul.

Scos nevinovat

ionel nistor 1.jpgCei doi soţi l-au dat în judecată pe medic, deschizând un proces civil, unde i-au cerut daune de 400.000 de euro, procesul fiind încă în desfăşurare la Judecătoria Cluj-Napoca. "Am făcut plângere pentru malpraxis, pentru neglijenţă în serviciu, pentru declaraţii mincinoase şi pentru vătămare corporală în formă agravantă. Pentru că lama a fost în coloana vertebrală, în zona lombară, iar la orice impact, puteam să fiu mort sau să paralizez instantaneu. Dar s-a dat neînceperea urmăririi penale", susţine Nistor. Bărbatul a făcut recurs la această decizie, dar Tribunalul Cluj a respins-o, printr-o hotărâre dată în 4 noiembrie 2009.

Orădeanul afirmă că medicii legişti nu au tratat corect cazul său şi nici procurorii ori judecătorii nu l-au audiat pentru a-şi putea susţine punctul de vedere. Iar pentru că justiţia română nu i-a dat câştig de cauză, Nistor este hotărât să îşi caute dreptatea la instanţele internaţionale.

Să dea socoteală! 

ionel nistor.jpg"Am un termen de şase luni să deschid la CEDO sau la Curtea Penală Internaţională de la Haga - care are rolul de a se pronunţa dacă legea a fost sau nu aplicată de instanţele statului - un proces împotriva celor care au anchetat acest caz: împotriva medicilor legişti, împotriva procurorilor, judecătorilor, şi nu în ultimul rând împotriva doctorului Florian, care m-a lăsat handicapat. Vreau să răspundă pentru ce mi-au făcut", a spus Nistor (foto), adăugând că va cere un milion de euro despăgubiri. "Voi cere să fie traşi la răspundere cei care au greşit", a mai adăugat el.

În urma operaţiei la coloană, Ionel Nistor, acum în vârstă de 54 de ani, nu mai poate să muncească şi trăieşte dintr-o pensie de handicap care este puţin peste 400 de lei. El este nevoit să poarte un corset special, din cauza problemelor pe care le are încă la coloana vertebrală.

Medicul Ştefan Florian nu a putut fi contactat, pentru a-şi exprima punctul de vedere. În procesul împotriva lui Ştefan Florian de la Judecătoria Cluj-Napoca, avocaţii medicului au susţinut că echipa care l-a operat pe Ionel Nistor nu poate fi acuzată de malpraxis deoarece, potrivit legislaţiei, nu medicii sunt vinovaţi de suferinţele produse pacienţilor din cauza viciilor ascunse ale aparaturii medicale. Următorul termen în acest proces va fi pe 23 martie.