Pompierii orădeni au fost chemați de urgență, în zorii zilei de luni, să salveze o bunicuță din Oradea care striga disperată după ajutor.

Femeia în vârstă de 74 de ani a căzut în propriul apartament aflat într-un bloc de pe strada Costache Negruzzi și nu a mai putut să se miște, norocul ei fiind că un vecin a auzit-o în timp ce cerea sprijin. La ora 5.25, acesta a sunat la 112, iar pompierii au mers de urgență acolo.

„Utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, pompierii au pătruns în apartamentul indicat de apelant, situat la etajul 2, găsind-o pe proprietară căzută lângă pat, în dormitor, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală”, a declarat Camelia Roșca, purtătoarea de cuvânt a ISU Crișana.

Pompierii militari paramedici i-au acordat septuagenarei îngrijirile care se impuneau, iar apoi au transportat-o la spital.

Salvatorii bihoreni reamintesc câteva sfaturi pentru ca părinții și bunicii să rămână în siguranță, mai ales dacă locuiesc singuri. Este important să fie sunați cel puțin o dată pe zi, iar în casă sau în apartament să aibă un telefon la îndemână, pentru a putea să apeleze singuri numărul de urgență 112 sau pe un membru al familiei.

Riscul de cădere poate fi prevenit prin fixarea covoarelor sau preșurilor cu un suport cauciucat, iar în cadă trebuie puse covorașe de cauciuc. Pe traseul dinspre dormitor spre baie sunt utile benzile led cu senzori de mișcare, iar de folos este și un sistem GPS prin care cei care se rătăcesc ori sunt dezorientați pot fi găsiți.

Salvatorii mai recomandă montarea de detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă, amenajarea locuințelor în așa fel încât evacuarea să se facă ușor și simularea unor exerciții de incendiu împreună cu ei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!