În jurul tuturor școlilor și grădinițelor din tot Bihorul a fost aglomerație luni dimineață. Pentru cei 94.000 de preșcolari și elevi din județ, a sunat clopoțelul care anunță începerea anului școlar.

Cu entuziasm și curiozitate, obligatoriu cu flori în mâini, elevii au revenit sau au călcat pentru prima oară în unitățile de învățământ.

Evident, cei din clasele pregătitoare au avut cele mai mari emoții, micuții neștiind exact ce este școala și de ce le-a întrerupt vacanța, mai ales acum, când în continuare sunt temperaturi de aproape 30 de grade la umbră, iar ei s-ar putea atât de bine juca în parc. În schimb, au mers la ceremoniile cu care și-au început viața de elevi...

Școală tot mai mare

La festivitatea din curtea Liceului Ortodox „Roman Ciorogariu”, o școală care, deși se află în mijlocul unui cartier rezidențial (pe strada Aluminei), atrage an de an tot mai mulți elevi din tot orașul, dar și din satele vecine, s-au adunat doar clasele de debut, adică cele pregătitoare, cele de a V-a și de a IX-a, în timp ce restul elevilor s-au întâlnit cu învățătorii sau profesorii direct în clase. După cum a precizat directorul liceului, pr. Radu Valer Rus, în această toamnă școala are cei mai mulți „bobocei”.

„De la un an la altul, suntem tot mai mulți: 1.003 preșcolari și elevi și 46 de formațiuni de studiu. (...) În clasele pregătitoare avem 100 de copii, cei mai mulți din istoria școlii”, a spus directorul, în fața audienței formate din elevi, părinți, bunici, frați și surori ori alte rude.

Rus a precizat și că unitatea de învățământ trece printr-un amplu proiect de reabilitare exterioară și interioară, cu fonduri europene atrase de Primăria Oradea, iar 90% dintre lucrări sunt finalizate. În interior, copiii au găsit clase curate și frumoase, cu mobilier modern. „Vă așteptăm într-o școală modernă, cu un ambient plăcut și motivator”, a spus Rus.

Boboci emoționați

La ceremonie a participat și episcopul ortodox al Bihorului și Oradiei, Sofronie Drincec, care în cuvântarea sa a vorbit despre o importantă lecție: politețea. „La baza educației, discret stă ascunsă politețea. Într-o lume tot mai sălbatică, în care legea junglei încearcă să se impună, politețea este vitală. Nu este specifică doar creștinismului, ci întregii naturi umane. (...) Vă îndemn, cum mă îndemn și pe mine însumi, și nu doar azi, să încercăm să redescoperim politețea”, a spus PS Sofronie.

După o ceremonie care a durat o oră, ceea ce a testat răbdarea copiilor de 6-7 ani, elevii din clasele pregătitoare s-au dus în săli, trecând pe sub un „pod de flori” făcut de colegii lor din clasele I. Puțin dezorientați, toți „boboceii” s-au comportat însă „profesionist”, luându-și în serios rolul de elevi: nimeni n-a plâns după părinți și nimeni n-a ieșit din vorba învățătoarelor.

Spre norocul tuturor elevilor, prima zi de școală a fost una scurtă, iar lecțiile propriu-zise încep marți.

Structura anului școlar

Anul școlar 2023-2024 va avea 36 de săptămâni și este structurat în 5 module. Primul modul, care se desfășoară între 11 septembrie și 27 octombrie, va fi urmat de o vacanță de o săptămână, iar apoi de cel de al doilea modul, între 6 noiembrie și 22 decembrie.

Vacanța de iarnă va începe în 23 decembrie și se va încheia pe 7 ianuarie 2024. Modulul III este programat între 8 ianuarie și 16 februarie 2024 și va fi urmat de așa-numita vacanță de schi, desfășurată în Bihor între 19 și 25 februarie 2024.

Modulul IV va începe în 26 februarie și va ține copiii în școli și grădinițe până pe 26 aprilie, ca în ziua următoare să înceapă vacanța de primăvară, ce va ține până pe 7 mai.

Ultimul modul, V, va începe miercuri, 8 mai 2024, și se va încheia pe 21 iunie. Excepție fac clasele a VIII-a și a XII-a, pentru care școala se va termina pe 14 iunie, respectiv pe 7 iunie.

Până pe 26 aprilie 2024, școlile trebuie să organizeze, când vor ele, și programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, în intervale de câte 5 zile consecutive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!