Colin Beavan, un scriitor din New York, a trăit o experienţă eco extremă: un an întreg nu a poluat deloc! Împreună cu soţia sa, cu fiica de doi ani şi cu câinele lor, Colin şi-a ţinut promisiunea, iar timp de un an nu a folosit hârtie, nici măcar cea igienică, nu a urcat cu liftul, nu a umblat cu metroul sau maşina, nu s-a uitat la televizor, nu a produs gunoi, nu a folosit aparatul de aer condiţionat şi nu a achiziţionat decât produse alimentare crescute eco.

De asemenea, în anul de "penitenţă", Colin şi familia sa au folosit doar lumina naturală şi cea a lumânărilor. A instalat însă un panou solar pentru a-şi alimenta calculatorul. De altfel, a întreţinut şi un blog pe parcursul acestui an, blog unde a scris toate experienţele prin care a trecut. Nici la cafea nu a putut renunţa, dar a găsit o soluţie: de câte ori mergea la Starbucks, îşi lua propria cană de acasă.

Experienţa familiei Beavan a dat naştere unui documentar, "No impact man", adică omul fără efecte.

După anul extrem, viaţa lui Colin s-a întors la normal. Însă newyork-ezul spune că şi-a schimbat multe obiceiuri, printre care şi acela de a consuma carne.