Naţionala feminină de handbal a României a cucerit medaliile de bronz la Campionatul Mondial din Danemarca, duminică, la Herning. "Tricolorele" au învins Polonia cu scorul de 31-22 (15-8), în finala mică a competiţiei şi au obţinut, astfel, prima medalie mondială după 10 ani şi prima de bronz din istorie.

Potrivit Agerpres.ro, România a făcut duminică un meci perfect şi nu a lăsat adversarei nicio şansă, clasându-se asfel pe locul al treilea, cu o urmă de regret că a fost foarte aproape de calificarea în finala mare.

Marcatoarele echipei României au fost Neagu 10 goluri, Manea 4, Ardean-Elisei 3, Geiger 3, Vizitiu 3, Buceschi 2, Nechita 2, Szucs 1, Tănăsie 1, Marin 1, Perianu 1, iar pentru Polonia s-a remarcat Achruk, cu 6 reuşite.

La ediţia precedentă a Campionatului Mondial, din 2013, România a ocupat locul 10. De remarcat că România este singura echipă din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial, începând cu 1957. Naţionala mai avea în palmares o medalie de aur (1962) şi două de argint (1973, 2005), pe lângă cele două titluri mondiale în aer liber (1956, 1960).

Performanţa României la Mondialul din Danemarca a fost întărită şi de titlul de golgheteră a competiţiei obţinut de Cristina Neagu, cu 63 de goluri, mai precizează sursa citată.

Legat de meciul de duminică, Agerpres notează că tricolorele au fost doar de două ori la egalitate cu polonezele, 0-0 şi 1-1, în rest România a condus tot timpul pe tabela de marcaj. România s-a desprins rapid, la 4-1 (min. 6), avantajul a crescut la şase goluri, 10-4 (17), iar la pauză România avea 15-8, fără să primească gol timp de mai multe minute, deşi a jucat mult timp cu două jucătoare mai puţin, Neagu marcând chiar în ultima secundă. La reluare, Polonia a început agresiv, a redus ecartul la cinci goluri, 19-14 (39), dar au urmat patru goluri consecutive pentru tricolore, diferenţa ajungând la nouă goluri, 23-14 (43), tranşând practic soarta meciului.

Până la final, deşi a introdus rezervele în ultimele zece minute, România a condus şi la 12 goluri, 28-16 (53), câştigând în cele din urmă cu scorul de 31-22.

Neagu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a partidei. Polonia a ratat nu mai puţin de patru aruncări de la 7 metri în acest meci, mai notează Agerpres.

Au evoluat echipele: 

Polonia: Weronika Gawlik (6 intervenţii), Anna Wysokinska (2 intervenţii) — Monika Kobylinska (3 goluri), Monika Stachowska, Iwona Niedzwiedz (2), Joanna Gadzina (1), Agnieszka Kocela, Karolina Kudlacz-Gloc (4), Klaudia Pielesz, Aleksandra Zych (1), Aneta Labuda, Karolina Zalewska (2), Hanna Sadej (2), Malgorzata Stasiak, Patrycja Kulwinska (1), Kinga Achruk (6). Selecţioner: Kim Rasmussen.

România: Paula Ungureanu (8 intervenţii), Ionica Munteanu (3 intervenţii) — Gabriella Szucs (1), Crina Pintea, Adriana Nechita (2), Cristina Neagu (10), Aurelia Brădeanu, Gabriela Perianu (1), Luciana Marin (1), Valentina Ardean-Elisei (3), Oana Manea (4), Ana Maria Tănăsie (1), Melinda Geiger (3), Eliza Buceschi (2), Patricia Vizitiu (3), Laura Chiper. Selecţioner: Tomas Ryde.

Arbitri: Kjersti Arntsen, Guro Roen (ambele din Norvegia).

Finala se va juca între Norvegia, campioana olimpică şi europeană en titre, şi Olanda (18,15, ora României).

La CM 2015, România a învins Brazilia, campioana en titre, Danemarca, echipa gazdă, şi Polonia, locul 4 la ediţia precedentă, pierzând după prelungiri semifinala cu Norvegia.