Universitatea din Oradea încearcă din nou să modifice Carta instituţiei, adică "biblia" care conţine regulile generale după care instituţia se ghidează.

După ce Ministerul Educaţiei a respins două propuneri de Cartă transmise de Universitate, invocând că mai multe articole nu respectă prevederile legislative în vigoare, Senatul academic a votat a treia variantă, care în această săptămână a fost trimisă la Bucureşti. De asemenea, miercuri, documentele au fost postate pe site-ul Universităţii. 

"Am luat în calcul toate observaţiile transmise în cele două adrese ale Ministerului Educaţiei, am făcut modificările solicitate şi sperăm să nu mai fie alte observaţii", a declarat preşedintele Senatului, Vasile Căuş, pentru BIHOREANUL.   

Senat mai suplu

Cea de-a treia variantă a Cartei prevede reducerea numărului senatorilor Universităţii de la 76 la 64, dar şi o nouă formă de reprezentare a facultăţilor în forul legislativ al instituţiei.

Cei mai mulţi senatori, 10 la număr, va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, cea mai mare din Universitate. Facultatea de Protecţia Mediului va avea cinci reprezentanţi în Senat, iar cea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei patru. Câte trei senatori vor avea facultăţile de Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Ştiinţe Socio-Umane, Ştiinţe şi Informatică şi Ştiinţe Economice, iar câte doi facultăţile de Arte, Litere, Istorie, Inginerie Energetică şi Management Industrial, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Drept. Fiind nişte structuri mai mici, Facultatea de Teologie şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic vor avea câte un senator.

Pe lângă cadrele didactice, Senatul Universităţii va fi completat de 16 studenţi.

Fără cumul de funcţii

În noua formă, Carta mai prevede că un universitar nu poate avea mai mult de o funcţie de conducere. Concret, Codul de Etică, anexă a Cartei, stabileşte printre incompatibilităţi şi deţinerea a două funcţii de conducere sau a unei funcţii de conducere concomitent cu cea de membru într-o structură de conducere a Universităţii. Astfel, de exemplu, dacă un decan este ales membru în Senatul academic, după validarea mandatului care a generat starea de incompatibilitate, are la dispoziţie 15 zile să aleagă funcţia la care renunţă. Dacă nu va face acest pas, va fi automat suspendat din funcţia care l-a dus în incompatibilitate.

Această prevedere vine după ce în primele două variante ale Cartei Senatul a interzis explicit accesul universitarilor cu funcţii de conducere în acest for legislativ, iar Ministerul Educaţiei a transmis că acest lucru contravine Legii Educaţiei, care nu prevede o astfel de interdicţie.

Reformă respinsă

Procesul de revizuire a Cartei Universităţii a debutat în luna noiembrie a anului trecut, fiind impus de faptul că actuala variantă datează din 2011, răstimp în care Legea Educaţiei a suferit numeroase modificări.

Fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, a girat primele variante ale Cartei, care aveau câteva prevederi reformatoare. Printre altele, se dorea ca niciun şef al Universităţii (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) să nu poată ocupa funcţia mai mult de două mandate, ca niciun universitar să nu poată fi director de departament, prodecan sau decan dacă are rude în structura pe care o conduce, ca decanii să fie selectaţi printr-un concurs organizat de rector şi Senat ori ca rectorul să poată fi demis dacă Universitatea are doi ani la rând deficit financiar. Toate aceste modificări au fost însă respinse de Ministerul Educaţiei.

Una dintre propunerile prevăzute din prima formă a Cartei şi care s-a păstrat şi acum este că universitarii condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului îşi pierd automat locul de muncă în instituţie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Misiune imposibilă: Votul pentru Carta Universităţii din Oradea, blocat de senatorii nemulţumiţi de reprezentarea facultăţilor"

"Dezbatere la Universitatea Oradea. Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să poată preda în continuare: „Cine poate lua piatra, să arunce!” (FOTO)"

"Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut"