Trei sălcii s-au prăbuşit, vineri, pe şantierul lucrărilor de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede şi există riscul ca şi alţi arbori să aibă aceeaşi soartă.

La apelul muncitorilor firmei Repcon, care execută lucrările, pe şantier s-au dus mai mulţi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inclusiv directorul Dorel Dume.

"A crescut semnificativ debitul Crişului Repede, iar apa a spălat aluviunile depuse de-a lungul anilor pe lângă zidul de sprijin, aluviuni în care îşi aveau rădăcinile şi aceşti copaci", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, vineri, pentru BIHOREANUL.

Mihociu a mai precizat că rădăcinile acestor sălcii nu sunt foarte solide, dat fiind că toţi copacii din zonă s-au dezvoltat spontan pe lângă zidul de sprijin. În mod cert, însă, şi săpăturile pentru amenajarea viitoarei promenade le-au slăbit rezistenţa.

Debitul Crişului a crescut din pricina lucrărilor de uzinare făcute de Hidroelectrica. Nivelul apei mărit a făcut ca şi drumul industrial folosit de Repcon la lucrările de amenajare să fie complet inundat şi impracticabil.

Potrivit lui Mihociu, este foarte probabil ca şi alţi copaci care încă sunt în picioare de-a lungul zidului de sprijin să ajungă la pământ. "Ei au rădăcinile în acest strat de aluviuni care va trebui curăţat, deoarece este depus pe zidul de sprijin. Or, zidul de sprijin trebuie recondiţionat", a precizat Mihociu.

Aceasta a respins ideea că ABA Crişuri îşi doreşte tăierea copacilor din zonă, precizând că lucrările de consolidare a zidului de sprijin sunt absolut necesare, pentru ca râul Crişul Repede să nu inunde oraşul.

De la demararea lucrărilor pe malul stâng al Crişului, în urmă cu o lună, ecologiştii orădeni au acuzat că autorităţile distrug deliberat această zonă verde, doborând arborii. Chiar în această săptămână, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" a cerut public Prefecturii Bihor să verifice dacă pe şantier se respectă acordul de mediu eliberat în 2010 şi în care nu se face nicio referire la toaletări de arbori.

Preşedintele CRSE, Florin Budea, a postat, miercuri, pe contul său de Facebook, mai multe fotografii care arată cum muncitorii încarcă în camioane un trunchi de copac doborât.