În zonele muntoase ale judeţului Bihor s-a aşternut zăpada, pe pârtia Piatra Grăitoare din satul de vacanţă Vârtop s-a schiat vineri, la fel şi la Stâna de Vale, unde stratul de zăpadă măsura peste 40 de centimetri. Prognoza meteo arată că, după răcirea vremii, ar putea ninge şi în alte zone ale judeţului Bihor în zilele următoare, astfel că atât salvamontiştii, cât şi poliţiştii au transmis sfaturi pentru bihoreni. 

La săniuş 

"Cu toate că în judeţul Bihor actualul sezon de iarnă a debutat mai greu din punct de vedere al precipitaţiilor sub formă de zapadă, datorită ninsorilor căzute în ultimele zile, pârtiile de schi şi alte amenajări similare au intrat în exploatare în condiţii normale", au anunțat, vineri, salvamontiştii bihoreni pe pagina de Facebook Salvamont Salvaspeo.

Aceştia au transmis că în satul de vacanţă Vârtop s-a schiat vineri pe pârtia Piatra Grăitoare, mai puţin pe sectorul de "pârtie neagră", adică în zona cea mai abruptă şi dificilă. De asemenea, la Stâna de Vale stratul de zăpadă a măsurat circa 40 de centimetri, iar la altitudini mari chiar şi 70-80 cm. "Funcţionează atât pârtia de schi, dotată cu teleschi, cât şi cea de tubing, respectiv cea de sănii", au mai transmis salvamontiştii, precizând că pe DJ 764 A, adică şoseaua spre Stână, se poate circula, căci periodic drumul este deszăpezit cu utilaje speciale. 

Cu echipamente, cu grijă...

Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo le transmite bihorenilor că atât în zona Vârtop, cât şi în zona Stâna de Vale sunt prezente echipaje de salvamontişti pentru prevenirea accidentelor şi pentru a interveni la nevoie. 

"Vă atragem atenţia că, fiind început de sezon, e necesar să acordaţi o importanţă deosebită alegerii şi reglării corespunzătoare a echipamentului de schi şi pentru cei care încearcă pentru prima dată acest sport sau - în cazul în care vor să se perfecţioneze - să apeleze la instructori de schi autorizaţi", transmite Salvamont. 

Celor care se aventurează în afara staţiunilor turistice le e recomandat să aleagă trasee pe măsura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, dar şi să se informeze în prealabil în privinţa traseelor şi condiţiilor de parcurgere în regim de iarnă a acestora.

"Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa descărcaţi track-urile traseelor turistice de pe site-ul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice. Cei care aleg să abordeze trasee din zonele de creastă, cu schiuri, snowbord sau rachete de zăpadă, în zone unde există riscul de declanşare a unor avalanşe, sunt sfătuiţi să nu abordeze singuri aceste trasee şi să se echipeze cu  echipamente de salvare din avalanşă (dispozitiv de cautare in avalanşă, lopată, sondă de avalanşă). Nu în ultimul rând, vă reamintim că puteţi solicita intervenţia echipelor Salvamont prin intermediul Dispeceratului 112 sau prin Dispeceratul National Salvamont 0725826668", au amintit salvamontiştii. 

Atenţie pe şosele!

Pe de altă parte, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a transmis mai multe recomandări pentru şoferi aplicabile în sezonul rece. 

"Poliţiştii bihoreni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic. Întrucât au fost anunţate schimbări ale vremii caracterizate prin precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, sub formă de ninsori şi lapoviţă, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă", se arată într-o informare trimisă vineri de IPJ Bihor. 

IPJ avertizează că în următoarele zile probabilitatea de apariţie a intervalelor cu precipitaţii va fi ridicată, concomitent cu răcirea vremii. "În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers", se mai precizează în comunicat. 

Poliţiştii le amintesc bihorenilor că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. 

Reguli şi pentru pietoni

IPJ mai subliniază că în situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. 

"În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale", se arată în comunicat. 

Pietonilor, IPJ le transmite să fie, la rândul lor, mai atenţi: "Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor".

Informaţii actualizate despre situaţia traficului se găsesc şi pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea "Info Trafic".