Un bărbat din Botoșani infectat cu Covid-19 ar fi murit din cauza unei supradoze cu Paracetamol, anunță presa centrală. Omul s-ar fi tratat singur, acasă, iar cantitatea mare de medicamente înghițită i-a grăbit sfârșitul.

Potrivit Digi24.ro, bărbatul cu pricina locuia în Săveni, judeţul Botoşani, şi a ajuns zilele trecute în stare gravă la spital după ce ar fi luat mai multe zile la rând câte două pastile de Paracetamol la fiecare patru ore.

"Pacientul prezenta un test rapid Covid pozitiv, cu intoxicaţie la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile câte două comprimate de paracetamol la patru ore. Starea lui era foarte gravă, cu saturaţie mică de oxigen în sânge", a declarat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoşani, pentru Stirileprotv.ro.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, a declarat, la Digi24, că pacientul de 70 de ani a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă, în stare critică. "A intrat în comă vineri. Din declaraţiile familiei, pacientul prezenta de câteva zile simptome de viroză: febră, frisoane, dureri musculare şi articulare. Lua la domiciliu două tablete de câte 500 de miligrame, adică un gram de paracetamol la 4 ore", a explicat directorul DSP Botoşani, la Digi24.

Directoarea DSP a mai precizat că "pacientul prezenta la internare insuficienţă multiplă de organe, printre care şi insuficienţă hepatică, ceea ce a grăbit decesul".

Starea de sănătate a bărbatului a continuat să se agraveze, iar după aproape 24 de ore a suferit o insuficienţă de organe, intrând în stop cardio-respirator. Medicii nu au mai putut să-l salveze, la finalul săptămânii trecute fiind declarat decesul.

La nivelul DSP Botoşani nu se cunosc informaţii cu privire la posibilitatea ca bărbatul să fi luat paracetamol la indicaţiile unui medic. 

Potrivit specialiştilor, cantitatea maximă de paracetamol pentru organism este de 4.000 de miligrame în 24 de ore, în timp ce bărbatul luase, timp de mai multe zile, 6.000 de miligrame, ceea ce i-a afectat foarte mult ficatul.

Medicii au avertizat că tratarea la domiciliu a unor boli, precum Covid-19, este contraindicată, iar o astfel de decizie poate avea efecte foarte grave.

"Automedicaţia face mai mult rău decât bine. Pentru asta există colaborarea cu medicul de familie, cu spitalul, cu ambulanţa, pentru că orice fel de medicament este, după cum ştim, toxic hepatic, prin faptul că toate medicamentele administrate fără indicaţia medicului pot duce la acest sfârşit tragic sau la această hepatită toxică medicamentoasă care poate fi fatală ulterior pacienţilor", a mai spus, potrivit G4media.ro, Monica Adăscăliţei.