Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a finalizat lucrări în valoare de peste 640.000 de lei, în albia Crişului Negru, în amonte de podul Cătanelor din satul bihorean Finiş.

Aici, în urma unei viituri care a avut loc în 2019, malul drept al râului a fost erodat pe o lungime de 40 de metri, iar suprafaţa terenurilor vecine s-a micşorat cu 0,35 hectare.

"Pentru a preveni înaintarea eroziunilor active de pe râul Crişul Negru, s-a impus realizarea următoarelor lucrări: refacere consolidare mal drept pe o lungime de 35 m, consolidare mal drept pe o lungime de 200 m şi reprofilare albie pe o lungime de 300 m", se arată într-un comunicat transmis marţi de ABA Crişuri.

Lucrările au început anul trecut, în luna septembrie, şi au avut ca scop stabilizarea râului Crişul Negru în dreptul localităţii Finiş.

"Pe o lungime de 35 metri s-a refacut consolidarea de mal existentă care a fost distrusă în urma viiturii din primăvara anului 2019, iar pe o lungime de 200 metri s-au realizat consolidări dintr-un prism de anrocamente trapezoidal, fundat pe o saltea dublă umplută cu nisip lestată cu piatră brută. Reprofilarea albiei minore s-a realizat prin execuţia excavaţiilor în malul stâng pentru deschiderea acesteia la o lăţime de 30, respectiv 40 metri", a transmis ABA.

Investiţia a costat 646.000 de lei, fiind finanţată cu bani de la Ministerul Apelor şi Pădurilor.