Printr-o gală festivă, cu invitaţi din rândul oficialilor oraşului, dar şi cu foşti angajaţi, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a marcat, luni, 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape din România.

Directorul Dumitru Voloşeniuc a fost amfitrionul galei, prezentând şi principalele etape din istoria gospodăririi apelor din ţară. Chiar dacă primele staţii hidrologie, diguri şi acumulări nepermanente au apărut în spaţiul românesc încă din secolul 18, prima lege a apelor a apărut în 1898 şi prevedea ca principalele cursuri de ape, precum şi apele mării, aparţin domeniului public. Tot în acea perioadă, în Bihor au început lucrările la Canalul Colector care face şi azi legătura între Crişul Repede şi Crişul Negru. În 1913 s-a înfiinţat primul Departament de Ape din ţară, iar în 1924 gospodărirea apelor este inclusă explicit în textul unei legi.

Vizavi de Bihor, Voloşeniuc a precizat că râul Barcău a pus mereu probleme, iar un prim canal în zonă s-a construit în 1834, cu scopul să protejeze împotriva inundaţiilor. "După inundaţiile istorice din 1888, când digul practic a fost rupt, au urma consolidări şi, implicit, prelungirea îndiguirilor. În anul 2010 s-a inaugurat acumularea permanentă Suplacu de Barcău, o investiţie cu care ne mândrim", a spus Voloşeniuc.

În privinţa Crişului Repede, pe lângă canalul colector ce face legătura cu Crişul Negru şi care a fost construit între anii 1896-1904, o altă lucrare importantă este Priza de Apă Oradea, construită în 1966 cu scopul asigurării apei industriale. Pentru potenţialul hidroenergetic al Crişului Repede, în 1973 s-a construit acumularea Leşu, în 1983 barajele Lugaşu şi Tileagd, iar în 1992 Drăgan.

Pe Crişul Negru, primele măsuri pentru îndigurirea şi regularizarea râului au fost luate după viiturile istorice din 1830, lucrările fiind comandate şi finanţate de proprietarii de terenuri, dar fără un studiu hidrologic la bază. Aşa se explică ruperea digului în zona Boiu în 1939.

Angajaţii ABA Crişuri au primit urări de "La mulţi ani" din partea prefectului Claudiu Pop, a Olimpiei Negru, reprezentantă a ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, din partea lui Dragoş Cazan, director în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi a vicepreşedintelui CJ Bihor, Ioan Mang.

Tot în cadrul galei, inginerul Alexandru Maghiar a vorbit despre primele reglementări ale cursurilor de apă în comitatul Bihor, secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, arătându-le celor prezenţi şi nişte hărţi hidrologice vechi ale judeţului. Totodată, Maghiar a subliniat importanţa Peţei pentru Oradea. "Peţa a fost o sursă foarte bună, pentru că nu îngheţa. Aşa că zona Kogălniceanu de astăzi a fost plină de mori", a precizat inginerul.

În finalul evenimentului, foşti angajaţi ai ABA Crişuri, precum şi colaboratori ai instituţiei au primit diplome de recunoştinţă.