Demarat în 2010, proiectul pe bani europeni al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri "Planul pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Crişuri" începe să-şi arate primele rezultate.

Potrivit unui comunicat de presă al ABA Crişuri, remis joi, prima componentă a proiectului, adică elaborarea hărţilor de hazard la inundaţii, a fost încheiată.

Pentru întocmirea hărţilor, s-au făcut zboruri cu avionul şi cu elicopterul, în urma cărora s-a obţinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente acestuia pentru râurile Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Barcău, Ier şi Culişer. "În total au fost realizate lucrări de modelare hidraulică pentru 13.786 km pătraţi de curs de apă, adică pentru 93% din suprafaţa bazinului hidrografic", se precizează în comunicat.

Pe lângă aceste zboruri, angajaţii ABA Crişuri au făcut şi lucrări de teren, mai precis ridicări topografice convenţionale care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS (geospaţial), precum şi studii hidraulice, hidrologice şi de management al bazinului hidrografic.

"Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundaţii vor indica cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi şi 370.000 de locuitori din din bazinul hidrografic Crişuri", a precizat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri.

Scopul proiectului este îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii, prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, zone care sunt supuse hazardului la inundaţii pe o suprafaţă de aproape 14.000 de kilometri pătraţi. În cadrul proiectului se va elabora şi un Plan de Prevenire, Protecţie şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor.

Valoarea proiectului este de peste 3,5 milioane de lei, din care 80% reprezintă finanţare nerambursabilă, restul banilor fiind asiguraţi de la bugetul de stat.