Întrucât precipitaţiile din ultima perioadă au făcut ca râurile să aibă debite mai mari, iar prognoza meteo arată că mai urmează zile cu ploi, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri le cere primăriilor şi bihorenilor să cureţe şanţurile şi rigolele, pentru a se feri de inundaţii.

"În ultimele 24 de ore cele mai semnificative precipitaţii s-au înregistrat la Poiana, 65l/mp, la Vadu Crişului 63l/mp, la Moneasa 62 l/mp şi la Budureasa 50l/mp. Debitele sunt variabile, însă atenţia noastră se îndreaptă în mod special către lucrările mici de tip canale, şanţuri, rigole dar care ajută foarte mult la tranzitarea apelor pluviale. Este foarte important ca atât primăriile, cât şi cetăţenii să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita, pe cât posibil, eventuale revărsări", a declarat Dorel Dume, director A.B.A. Crişuri.

Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. În perioada următoare, reprezentanţii A.B.A. Crişuri vor verifica în teren modul în care primăriile s-au achitat de sarcini.