Echipe mixte de control, coordonate de inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, au verificat, timp de două luni, curăţenia de pe cursurile de apă din Bihor. Potrivit unui comunicat al ABA Crişuri, controalele s-au făcut în 80 de localităţi din bazinele Crişul Negru, Crişul Repede, Barcău şi Ier.

"Timp de două luni, comisiile au verificat în teren nu mai puţin de 49 de cursuri de apă, iar la final, pentru fiecare administraţie locală, au  stabilit un plan de măsuri. Amintim faptul că toate primăriile bihorene au fost instruite, cu ani în urmă, în ceea ce priveşte bunele practici în gospodărirea apelor tocmai pentru a le uşura munca în aplicarea normelor legale", a precizat Dorel Dume, director ABA Crişuri.

Astfel, edililor din comunele Tileagd, Cefa, Nojorid, Mădăras, Tăuteu şi Ineu li s-a impus să cureţe toate şanţurile şi rigolele de vegetaţia crescută excesiv astfel încât, în cazul unor ploi abundente, să se poată asigura scurgerea apelor. La primăriile din Aleşd şi Sînmartin, inspectorii ABA Crişuri au cerut montarea de plăcuţe avertizoare, în apropierea cursurilor de apă, privind interzicerea depozitării deşeurilor.

În Pietroasa, pe malul stâng al Crişului Pietros, şi în Oradea, pe malul drept al Peţei în zona Calea Aradului, şi pe Crişul Repede, în zona podului Ioşia, echipele au găsit mormane de gunoaie, aşa că au cerut primăriilor să facă rapid curăţenie.

Din comisiile de control au făcut parte angajaţi ai ABA Crişuri, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, ai Instituţiei Prefectului Bihor, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Gărzii Naţionale de Mediu Bihor şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.