Poluarea masivă care a avut loc săptămâna trecută pe Peţa şi care a provocat moartea a sute de peşti a fost cauzată de deversări de ape menajere. Aceasta este concluzia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, după analizele făcute pe probe de apă.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de ABA Crişuri, din cele cinci puncte de prelevare, în două s-au înregistrat depăşiri ale unor substanţe. "Pârâul Adona are un nivel scăzut de oxigen dizolvat si depăşiri pentru azotiţi (N-NO2), iar pe pârâul Peţa s-au înregistrat depăşiri, în dreptul depoului OTL, lângă gurile de evacuare, pentru consumul chimic de oxigen, azotiţi (N-NO3), ortofosfaţi (P-PO4), azot total, fosfor total şi detergenţi. Prin urmare, atât prin afluentul Adona, cât şi prin două guri de evacuare, în pârâul Peţa se descarcă ape menajere", se arată în comunicat.

ABA Crişuri anunţă că va continua ancheta, pentru a identifica scurgerile ilegale în pârâuri. Verificările vor viza inclusiv societatea de transport local OTL, care va trebui să arate cum anume evacuează apele menajere şi dacă nu cumva aceste reziduuri ajung în pârâul Peţa.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, joia trecută, muncitorii ABA Crişuri care lucrau la curăţarea şi decolmatarea pârâului Peţa, în Cantemir, au văzut peşti morţi la suprafaţa apei, motiv pentru care pe teren au descins şi specialiştii instituţiei. Aceştia au prelevat probe de apă din cinci puncte, două de pe pârâul Adona şi trei de pe pârâul Peţa, şi, alături de muncitorii Companiei de Apă Oradea, au cules peştii morţi. În total, din Peţa s-au strâns 50 de kilograme de peşti morţi.

Citeşte pe această temă şi articolul: Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO)