O sută de familii orădene vor învăţa, timp de o lună, de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cum să risipească apa cât mai puţin. Sfaturile le vor primi copiii din aceste familii, care le vor spune apoi şi părinţilor, ba chiar vor ţine un Jurnal de familie, în care vor povesti câtă apă curge în casele lor.

Intitulat tot "Jurnal de familie", proiectul lansat miercuri de ABA Crişuri este menit să-i înveţe pe orădeni cât de importantă este apa şi ce trebuie să facă pentru a proteja această resursă a naturii. "Anul acesta, tema mondială pentru Ziua Apei o reprezintă apele uzate, iar sloganul "De ce să irosim apa?" are doi piloni principali: reducerea cantităţii de ape uzate şi reutilizarea acestora. Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ne solicită tuturor ca până în 2030 să îmbunătăţim calitatea apelor reducând gradul de poluare, încetând să mai aruncăm gunoaiele la întâmplare. Prin urmare, ar trebui să privim apele uzate ca pe o posibilă resursă, şi nu ca pe o povară de care trebuie ne descotorosim", a declarat Dorel Dume, director ABA Crişuri, citat într-un comunicat al instituţiei transmis miercuri.

Astfel, timp de o lună, 100 de elevi din Oradea vor primi periodic, de la specialiştii ABA Crişuri, materiale informative şi sfaturi practice, pe care vor fi îndemnaţi să le spună şi familiei. De pildă, vor afla că, în medie, o familie deschide robinetul de 70 de ori pe zi, dar numai 3% din apa consumată în gospodărie este folosită pentru băut.

Pe 22 martie, adică de Ziua Mondială a Apei, vor fi evaluate jurnalele scrise de elevi, iar familiile care vor dovedi că au respectat cât mai multe dintre sfaturile primite, vor fi premiate.