Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri va investi peste 750.000 de euro în lucrări pe malurile Crişului Negru pe zona de graniţă cu Ungaria, ce au ca scop prevenirea inundaţiilor.

Reprezentanţii ABA au participat zilele trecute la evenimentul de lansare al proiectului "Dezvoltarea complexă cu rol de apărare împotriva inundaţiilor a Crişului Negru", finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, care a avut loc la Gyula, direcţia de apă din această localitate fiind lider de proiect.

"Proiectul a început în luna martie cu realizarea documentelor necesare aprobării finanţării şi documentaţiei de proiect. Acum putem spune că avem toate elementele necesare pentru începerea propriu-zisă a lucrărilor, când vremea o va permite", a declarat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea condiţiilor de scurgere ale râului Crişul Negru pe sectorul român şi maghiar, prin asigurarea stabilităţii albiei. În acest scop, pe partea română în zona de graniţă între judeţele Bihor şi Arad vor fi consolidate malul drept, pe o porţiune de 156 de metri şi malul stâng, pe o porţiune de 315 metri.

Proiectul presupune şi reconstrucţia cantoanelor de la Remete (Ungaria) şi Zerind (România), care va "îmbunătăţi baza infrastructurală a activităţii de gospodărire a apelor". "Atât pe partea română cât şi pe partea maghiară se va construi un centru de intervenţie rapidă, dotat cu utilajele necesare în caz de inundaţii sau gheaţă", a mai precizat Pasztor.

Valoarea totală a proiectului este de 1.778.831 euro, din care suma de 754.229 euro îi revine ABA Crişuri. 85% din această sumă (641.095 euro) este asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% (98.049 euro) reprezintă co-finanţarea naţională, iar Administraţia Bazinală va contribui cu 2%, adică 15.085 euro. Perioada de implementare a proiectului se va termina pe 31 decembrie 2012.