Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a obţinut o finanţare de aproape 5 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea a patru sedii de sisteme hidrotehnice, a anunţat instituţia printr-un comunicat transmis marţi.

Este vorba de sediile Prizei de Apă, din Oradea, sistemul hidrotehnic Ier, din Săcuieni, sistemul hidrotehnic Crişul Negru, din Tinca şi sistemul hidrotehnic independent Crişul Alb, din Chişineu-Criş (judeţul Arad). Clădirile vor fi dotate cu echipamente generatoare de energie regenerabilă şi nepoluantă.

"Soluţiile propuse vor ţine cont de principiul sustenabilităţii prin valorificarea resurselor regenerabile. După renovare, vom reduce atât consumul de energie şi costurile aferente acesteia, cât şi emisiile de CO2. Prin lucrările de reabilitare şi modernizare se urmăreşte atingerea standardului nZeb, adică să avem clădiri cu o performanţă energetică ridicată", a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crişuri, citat în comunicat.

Concret, toate cele patru sedii de exploatare vor avea panouri fotovoltaice, pompe de căldură aer-apă, sisteme de management integrat a energiei electrice, sistem de iluminat cu tehnologie LED, izolaţie termică, sisteme de încălzire cu corpuri de ventiloconvector, precum şi instalaţii modernizate pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic şi a apei calde.

Lucrările costă în total 7.758.485 lei, din care 4.886.628 lei este suma atrasă din PNRR, diferenţa fiind asigurată din surse proprii ale Apelor Române. Lucrările vor fi finalizate până în 2024.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!